Hovedinnhold

Valg av øks - ekspertråd

Julia Kalthoff lærte å smi økser på det anerkjente Gränsfors bruk da hun var 19 år gammel. Deretter jobbet hun for Wetterlings i fem år før hun etablerte sitt eget varemerke, Kalthoff Axes, som produserer nesten tusen sløydøkser i året.

Det finnes mange forskjellige typer økser. Hva er forskjellen på en skogsøks, en kløyveøks og en tømrerøks?

Skogsøks/friluftsøks

Skogsøksen eller friluftsøksen er et allroundredskap som oftest brukes til fiske, jakt, skogbruk og fotturer. Den er konstruert for å kappe trefibrene, i motsetning til kløyving av trevirke der man kløyver langs trefibrene. Øksen egner seg best til å felle trær og kløyve greiner, men den kan også brukes til å hugge og kløyve litt. Eggen er avrundet og lang, og øksehodet er flatt og smalt. Skaftet er ofte ganske langt i forhold til vekten på øksehodet, slik at du får god kraft i svingen. Det finnes mange ulike modeller av skogsøkser, fra kortere håndøkser til økser med lengre skaft.

Klyveøks

Klyveøksen er en spesialøks som brukes til å kløyve ved. Øksens hode er tungt, bladet kileformet og skaftet rett. Denne øksen brukes til å kløyve ved på en tømmerstokk. Øksen har et tyngre kileformet hode for å kløyve veden. Hold alltid øksen med begge hender. Det finnes også håndøkser som er beregnet på å holdes i én hånd for kløyving av mindre stokker.

Tømrerøks

Tømrerøks som hovedsakelig brukes til å forme trevirke på ulike måter - alt fra å fjerne mye materiale til å lage fine snittflater. De har et kort, buet skaft og en lang, avrundet egg, slik at eggen skjærer jevnt inn i treverket.

Hvordan vet jeg hvilken øks som passer for meg i skogen?

En grunnleggende tommelfingerregel for skogsøkser som brukes til felling av trær, er å holde øksens hode i hånden og la skaftet følge armen inn i armhulen. Men som sagt, dette er bare en grunnregel; hvilken øks som er riktig, avhenger ofte av smak og behag og hva du skal gjøre i skogen. Hvis du for eksempel vil ha med deg en lett og smidig øks på tur, bør du velge en modell som veier rundt 500 gram og som du enten kan henge i beltet eller pakke i ryggsekken. Jo tyngre arbeid du skal utføre med øksen i skogen, desto større øks bør du velge.

Hvordan tar jeg vare på øksen min?

Som vi har skrevet om tidligere i teksten, er det viktig at øksen ikke kommer i kontakt med jord, stein, grus eller sand når du kløyver ved. Ha alltid et treunderlag for å beskytte øksen. Tørk alltid av øksen når du er ferdig, det reduserer risikoen for at økshodet ruster. Når du kommer hjem fra skogen, kan du smøre eggen med olje, noe som også forebygger rust. Skaftet kan også oljes med jevne mellomrom for å hindre at treverket tørker ut. Når eggen begynner å bli sløv, kan du enten lære deg å slipe øksen, slipe eggen selv eller sende øksen inn til sliping.

Hva bør du tenke på når du kløyver ved i skogen?

Du har sjelden optimale forhold for å kløyve ved når du er ute på tur i skogen. Som regel har du ikke en hoggestabbe tilgjengelig i god arbeidshøyde, så du må stole på hva stedet har å by på. Det viktigste er at underlaget er av tre, slik at du ikke ødelegger øksen hvis du bommer på bladet. Finn en liggende stokk eller et grovt trestykke som underlag når du kløyver ved. Hvis du har en liten utendørsøks, men likevel skal kløyve en stor stokk, er et godt tips å begynne fra kanten og jobbe deg innover. Hvis du skal kløyve mindre stokker, kan du legge stokken ned på bakken og plassere økshodet foran på stokken slik at halve bladet stikker ut foran. Stå stødig med bena fra hverandre, og sving øksen og stokken forsiktig mot hverandre slik at eggen fester seg.

Gjør deretter et større slag med mer kraft for å kløyve kløveren. Hvis du trenger å komme nærmere bakken, kan du sette deg ned på kne med stokken på trygg avstand. Gjør alltid en prøvesving uten å kløyve for å forsikre deg om at avstanden til stokken er riktig. Husk å alltid være våken og konsentrert når du hogger, og ikke ha barn i nærheten. Det er heller ingen god idé å kløyve ved hvis du er stresset, hvis det er mørkt eller hvis du er beruset. Det er tross alt et skarpt verktøy du håndterer, og det kan forårsake store skader hvis du bruker det uforsiktig.

Tekst: Andreas Björkman