HovedinnholdSalg – Gjør et kupp på turklær & turutstyr »

Utstyr for klatring 

Å komme i gang med klatring & fjellklatring krever en del utstyr. I begynnelsen kan du kanskje låne eller leie utstyr på klatresenteret, men når du først har blitt hektet på sporten, vil du gjerne ha ditt eget utstyr. Her har vi satt sammen en liste over hva du trenger for å komme i gang med klatring.

Klatresko

Det første som kan være verdt å investere i, er et par klatresko. De skal sitte godt uten sokker, men ikke så stramt at det blir umulig å klatre. Det finnes en mengde modeller, les gjerne om valg av klatresko eller spør i butikken, så hjelper de deg. Et tips er å ta av deg klatreskoene når du er i bakken, mellom klatringene, ellers blir du fort nummen i tærne... Oppdag våre klatresko dame og våre klatresko herre.

Kalk og kalkpose

Med kalk på hendene får du bedre grep. En liten kalkpose plasseres rundt livet når du klatrer. Boulderklatrere har vanligvis en større krittpose på bakken. Det finnes for eksempel kritt som en blokk, løst kritt i en tøyball og flytende kritt i en flaske. Løst kritt i en krittpose er vanligvis ikke så populært innendørs fordi det er veldig støvete.

Sele + taubrems + skrukarabin

Grunnutstyret for klatring med eget utstyr er klatresele, taubrems og karabin (skrukarabin). Seler finnes også i mange forskjellige modeller og størrelser. Seler er ofte enklere og justerbare, slik at de passer til mange ulike kroppsfasonger. Prøv ut din egen sele for å sikre at den passer deg perfekt, gjerne med hjelp av våre eksperter i butikkene. Hvis det er mulig, kan du også prøve å henge i et tau.

Hjelm

En klatrehjelm er et must utendørs. Den beskytter ikke bare mot fall, men også mot små og store steiner og annet som kan komme susende ovenfra. Dette gjelder spesielt hvis du klatrer i en populær klippe med flere klatrere høyere oppe på naborutene.

Tau

Hvilken type tau du trenger, avhenger av hvilken type klatring du skal bruke det til. Det finnes for eksempel forskjellige lengder og tykkelser. Tauet må også fungere sammen med taubremsen din. Spør om råd i butikken! Det kan også være lurt å teste hvordan tauet føles i hånden når du kutter tauet i de korte løkkene. Over tid vil imidlertid tauet bli litt mykere og lettere å håndtere.

Karabiner

Karabiner finnes i mange former og størrelser og har ulike bruksområder. Noen kan låses manuelt, andre låses automatisk, og noen har ingen låsefunksjon (disse kalles standardkarabiner). Låsbare karabinkroker trengs for eksempel til topptauankere og taubremser, mens standardkarabinkroker blant annet brukes til korte slynger.

Quickdraws

Quickdraws, også kjent som ekspress-slynger, korteslynger eller parkslynger, er to standardkarabiner festet til en kort slynge. Den ene karabinen klipses inn i boltene på vei opp sportsklippen, eller festes til sikringene hvis du klatrer trad. Den andre karabinen fester du i tauet.

Slynger

Slynger er supersterke, sirkelsydde tekstilstropper som finnes i flere ulike varianter og lengder. De kan brukes til mange ting, for eksempel til å lage ankere på toppen av stien.

Foto: Linus Meyer