Hovedinnhold

Navigere med kompass

Kartlesing og bruk av kompass er viktige ferdigheter i tilfelle storm eller ulykke. Her kan du lære hvordan du planlegger og finner veien i naturen.

Lær deg kompasset

For å bruke kompasset nøyaktig er det viktig å sørge for at kompassnålen peker mot magnetisk nord. Hvis du har kompasset i samme lomme som mobiltelefonen, kan magnetiseringen i kompasset bli påvirket. Hvis det er stor forskjell på magnetisk nord (der kompassnålen peker) og nordlig retning (som vises av kartmeridianene) i et område, såkalt magnetisk deklinasjon, er det viktig å beregne og justere denne. Noen kompass har en deklinasjonsskala i kompasshuset, mens andre har en deklinasjonsskala som du kan justere permanent med en liten skrutrekker som følger med.

Trinn 1

Plasser kompasset på kartet, og bruk den ene langsiden av kompasset til å lage en rett linje mellom posisjonen din (A) og målet (B). Vær oppmerksom på at kompassretningen skal peke mot målet.

Trinn 2

Roter kompasshuset til den røde pilen er parallelt med kartets meridianer, og kompasset peker mot nord.

Trinn 3

Løft kompasset fra kartet og hold det vannrett i hånden. Snu kroppen slik at den røde delen av kompassnålen faller sammen med den røde delen av nordpilen. Nå viser retningspilen riktig retning. Ta et landemerke et sted i kursretningen, og gå dit. Fortsett å ta nye peilinger i kursretningen til du når målet ditt.

Kart over området

Før turen er det alltid viktig å planlegge turen, spesielt hvis det er første gang du besøker et sted. Det er lurt å kjøpe et kart over området i god tid og finne ut så mye som mulig om stedet du skal besøke. Hvilke stier som er merket eller vanskeligere å navigere på, kan være viktig informasjon for en vellykket og trygg tur. Å studere guidebøker og lese forum om tidligere besøkendes erfaringer kan også hjelpe deg med å finne favorittsteder som du ikke vil gå glipp av.

Hvilket kart skal du velge?

Det er viktig å kjenne til kartets målestokk. Med andre ord hvor stor reduksjonen av virkeligheten er på kartet. Fjellkart for fotturer eller skiturer i fjellet er vanligvis i målestokk 1:50 000. Det betyr at 1 centimeter på kartet tilsvarer 500 meter i virkeligheten. Jo lavere tall, desto mer detaljert er kartet du holder i hånden. I tillegg til fjellkart finnes det også terrengkart som fokuserer på turstier, og løypekart som gir en mer detaljert oversikt over løypenettet i et naturområde.

Øv deg på kartet hjemme

Akkurat som du alltid bør øve deg på å sette opp et nytt telt eller få det nye stormkjøkkenet i gang før du legger ut på din første fottur, er det viktig å øve seg på kartet over området du skal besøke. Et godt råd er å studere kartet flere ganger hjemme før du legger ut på tur. På den måten kan du opparbeide deg en viss lokalkunnskap selv om du aldri har besøkt stedet før, og gjøre deg kjent med symbolene på kartet. Hvert kart har en tydelig tegnforklaring som er nyttig å se på før du reiser.

Hvordan skal du holde kartet?

Hva betyr de ulike symbolene på kartet? Et tips er å holde kartet slik at du vet hvor nord er, og øve deg på å peke ut hvor du er. Øvelse gjør mester, og det blir snart lettere å kjenne igjen objekter på kartet i det virkelige terrenget og omvendt. Hvis du har noen ulike landemerker i naturen, kan du relativt enkelt peke ut hvor du befinner deg. Gode landemerker å se etter er for eksempel vannveier, hus, kraftledninger eller veier. Et godt tips er å bruke tommelgrepet ved å brette kartet og holde tommelen der du befinner deg.

Risikovurdering

Å kunne orientere seg i fjellet eller i skogen er viktig for både turglede og sikkerhet. Det er en billig livsforsikring å vite nøyaktig hvor du befinner deg hvis været skifter raskt og en storm eller tett tåke ruller inn og sikten blir dårligere. Dette gjelder selv om du holder deg til de større, merkede stiene. Det er også viktig å kunne oppgi nøyaktig hvor du befinner deg i tilfelle du har behov for å kontakte fjellredningstjenesten ved en eventuell ulykke.

Slik finner du deg selv

Hvis du går deg vill på kartet, kan du begynne med å finne minst to faste landemerker i naturen som du også kan finne på kartet. Rett kompasspilen mot et av landemerkene, og vri på graderingsringen til den røde delen av kompassnålen sammenfaller med N. Deretter plasserer du kompasset med den lange siden av linjalen over landemerket på kartet. Vri hele kompasset med landemerket som sentrum, slik at linjene i kompasshuset er parallelle med kartets meridianer og N på kompassringen peker mot nord på kartet. Din posisjon er et sted langs langsiden av linjalen.

Nå gjentar du alt med et annet landemerke. Skjæringspunktet mellom de to peilelinjene er posisjonen din.

Studer terrenget nøye

I tillegg til å holde et øye med kartet er det viktig å løfte blikket og orientere seg i terrenget. Et godt tips er å se på kartet og deretter velge ut et punkt som du kan se med det blotte øyet lengre frem i den retningen du skal. Når du har nådd dette punktet, ser du på kartet igjen og velger et nytt punkt. Hvis du går for lenge uten å se på kartet, kan en feilorientering på bare noen få grader bli til flere kilometer i feil retning.

Snakk med folk på veien

Å kunne orientere seg i fjellet eller i skogen er viktig både for gleden og sikkerheten. Det er en billig livsforsikring å vite nøyaktig hvor du befinner deg hvis været skifter raskt og en storm eller tett tåke ruller inn og sikten blir dårligere. Dette gjelder selv om du holder deg til de større, merkede stiene. Det er også viktig å kunne oppgi nøyaktig posisjon i tilfelle du har behov for å kontakte fjellredningstjenesten ved et eventuelt uhell eller dersom en hendelse oppstår.

Digitale verktøy

I tillegg til kart og kompass finnes det flere digitale verktøy for mobiltelefonen. Et av dem er appen "norgeskart", der du kan følge nøyaktig hvor du befinner deg på kartet ved hjelp av telefonens GPS. “ut.no" er en annen nyttig app der du blant annet kan se turstier, gapahuker, rastehytter, parkering, broer, høydemålere og vassdrag. Hvis du vil lese mer om en spesifikk tursti, gapahuk eller hytte, anbefaler vi appen "Naturkartan". Men vær oppmerksom på at det kan være dårlig dekning der du er, og at batteriet kan gå tomt, så det kan være risikabelt å basere seg utelukkende på mobiltelefonen når du er ute på tur.

5 tips for enklere navigering med kart og kompass

  • Brett kartet til en passende størrelse. Det er lettere å følge ruten når kartområdet er mindre.
  • Bruk tommelen til å følge fremdriften på kartet, og hold alltid tommelen der du beveger deg. Dette gjør det raskere å lese kartet.
  • Bruk vannavisende kart eller et vanntett kartetui.
  • I kraftig vind kan det være lurt å bruke et kartetui som du henger rundt halsen eller på annen måte sørger for at kartet ikke blir borte i vinden.
  • Husk at kompassnålen er magnetisk, slik at et annet kompass, en telefon eller en annen magnetisk gjenstand i nærheten vil endre retningen på nålen.

Har du mistet kartet ditt?

Slik bruker du et kompass uten kart

Når du skal plotte inn en kompasskurs, velger du et landemerke i den retningen du ønsker å reise. Hold kompasset vannrett foran deg med retningspilen pekende mot landemerket. For å bringe kompasskursen til landemerket, vrir du på graderingsringen til den røde enden av kompassnålen peker mot bokstaven N på graderingsringen. Du kan nå lese av kompasskursen på indekslinjen, og når du ser i retning av kurspilen, har du kursretningen. Den røde enden av kompassnålen skal alltid peke mot N. Velg et landemerke, og gå dit. Fortsett å ta nye peilinger i retning av kursen din til du når destinasjonen.

Slik finner du veien tilbake

Snu deg slik at den hvite spissen på kompassnålen peker mot N. Da har du snudd kursen helt om og kan gå rett vei tilbake.