Hovedinnhold

Sliping av øks 

Hvis du tar godt vare på en øks av god kvalitet, kan den vare livet ut. En godt vedlikeholdt øks er også en tryggere øks. I denne økseguiden lærer du alt om sliping og sliping av øks, forskjellen mellom ulike typer økser og hvordan du tar vare på økseskaft og eggbeskyttere. Vær alltid forsiktig når du bruker øks. Sørg for at du vet hvilken type øks du bruker, og hvordan du skal bruke den. På den måten oppnår du best mulig sikkerhet og holdbarhet for både deg og øksen.

Ulike typer økser til ulike bruksområder

Før vi går i gang med vedlikeholdet, kan det være nyttig å kjenne til noen ulike typer økser, hva de brukes til og hvordan du kjenner dem igjen. En huggøks er for eksempel ikke robust nok til å tåle like mye tung hugging som en skogsøks eller kløyveøks. Hvis du bruker baksiden av øksens hode som slegge på harde materialer, kan hullet i skaftet bli deformert, og skaftet kan begynne å skli over tid. Bruk i stedet en spesifikk slegge. Her forteller vi deg mer om noen vanlige øksetyper.

Skogbruksøkser

Skogbruksøkser er beregnet på hogstarbeid i skogen, for eksempel felling av større trær og kløyving av mindre trær. De kjennetegnes ofte av et relativt tungt, flatt hode med en middels lang, avrundet egg som gir en stor slagflate og dype kutt. Eggen har ofte en konveks kileform for å unngå at den setter seg fast i materialet. Skaftet har ofte en svak S-form for å gi god ergonomi ved gjentatt hugging.

Klyveøkser

Klyveøkser er utformet som slegger med et tungt og tykt hode og et relativt langt og rett skaft for å knekke tømmerstokker med stor kraft. Eggen er vanligvis kort og rett med en konkav kileform, noe som gjør at øksen lett kommer inn mellom trefibrene. Det utpreget kileformede hodet med en svært bred nakke skyver effektivt fibrene fra hverandre i snittet. Klyveøkser kan ha en skaftbeskyttelse av metall nær hodet for å redusere slitasje fra kløyving av trevirke over tid.

Tilskjæringsøkser, tømrerøkser, trebearbeidingsøkser

Tilskjæringsøkser er litt mindre og kortere økser som ofte håndteres med én hånd. De har vanligvis et flatt hode og en svært skarp egg som gjør det enkelt å skjære gjennom trefibre eller kløyve tynt materiale. Eggen kan være rett eller avrundet, avhengig av bruksområde. Håndtaket har ofte en tydelig S-form, slik at du kan flytte grepet ergonomisk nærmere hodet for mer presisjon, eller lenger bort fra hodet for mer kraft. Det er vanlig med fordypninger under hodet, slik at du kan holde hånden omtrent rett over eggen når du hugger.

Tømmerøkser/Bilas

En bila er en øks som er spesielt tilpasset for å lage flate overflater, for eksempel for å skjære tømmer til firkantede bjelker. Den har et karakteristisk utseende med et stort, flatt hode med en svært lang og buet egg, og en tydelig fordypning under hodet for å kunne gripe høyt oppe. Skaftet er relativt kort i forhold til størrelsen på hodet, noe som gir større presisjon.

Dobbeleggede økser

Dobbeleggede økser (også kjent som tverrhuggede økser), som f.eks. kløyver og økser, har eggen i en vinkel på 90 grader i forhold til skaftet. De kan ha en rett egg eller en U-formet egg og brukes mest til tradisjonelt arbeid som snekring og båtbygging for å lage glatte overflater, utsparinger med mer.

Slegge

En slegge er en kombinert slegge og øks som kjennetegnes ved at nakken på øksens hode ligner mer på en slegge eller hammer som er laget for å hamre på harde materialer.

Trinnvis sliping

Når du sliper en øks, kan slipeprosessen deles inn i tre ulike deler: grunnsliping, vedlikeholdssliping og finsliping. En kløyveøks trenger vanligvis ikke maksimal skarphet fordi øksen ikke skal skjære i materialet; vedlikeholdssliping med en brynestein er som regel tilstrekkelig. En huggøks kan derimot ha nytte av et mer regelmessig og forsiktig vedlikehold, som avsluttes med sliping for maksimal skarphet. En skogsøks/huggøks kan betraktes som en mellomting, den skal kappe trefibrene, men bruker også mye kraft. Velg hvor skarp øksa skal være avhengig av hva den skal brukes til.

Første fase i slipingen

Sliping utføres på en slipemaskin av en profesjonell øksesliper for å forme eggen. Grunnslipingen stilles inn avhengig av hva øksen skal brukes til. Hvis eggen er svært slitt, ujevn eller har store hakk, kan det være nødvendig å ta øksen med til en profesjonell øksesliper som gjenoppretter slipingen.

Vedlikeholdssliping

Den skarpe eggen på en øks gjennomgår mikroskopiske deformasjoner under bruk og mister derfor sin skarphet over tid. Å korrigere eggens skarphet kalles sliping og kan gjøres fortløpende med for eksempel en finkornet slipeskive (honing). Etter en lang periode med sliping og bryting kan det være nødvendig å foreta en vedlikeholdssliping på maskin eller med en grovkornet slipeskive for å gjenopprette eggens kileform på riktig måte.

Trimming

Sliping utføres med et tynt lag med slipemiddel på baksiden av grovt lær (f.eks. et lærbelte) og er det siste trinnet etter sliping hvis du trenger en virkelig skarp øks. Slipeskråningen på eggen holdes med et lett trykk mot læret og trekkes med nakken først, frem og tilbake på begge sider av eggen. Dette polerer eggen og kan gi en enorm skarphet.

Slik sliper du en øks med en slipestein (brynestein)

For det meste trenger du bare en liten og fleksibel brynestein for å opprettholde øksens skarphet ute i felten. Det finnes brynesteiner som er laget av sandkorn, og som må fuktes før sliping. Det finnes også brynesteiner med et såkalt diamantbelegg som ikke skal fuktes før sliping. Forsøk alltid å slipe slik at eggens kileform forblir den samme som da du kjøpte øksen.

  • Legg øksen på et stabilt underlag.
  • Vipp eggen opp og legg en stabil blokk under, eller legg eggen ut over bordkanten slik at den er lett tilgjengelig.
  • Hold øksen stødig med den ene hånden og hold eggen mot slipefasen med den andre hånden.
  • Slip eggen med små sirkelbevegelser og et lett trykk med eggen. Begynn sakte, og vær forsiktig så du ikke skjærer deg.
  • Begynn ved roten av kanten og arbeid deg oppover mot toppen ved hjelp av de sirkulære bevegelsene. Slip jevnt gjennom hele slipefasen.
  • Snu og slip like mye på begge sider av kanten.
  • Test skarpheten ved å skrape forsiktig med tommelfingerneglen med kanten vinkelrett på neglen. Hvis den føles ru og eggen trekker små spon ut av neglen, er øksen skarp.
  • Gjenta prosessen til øksen er skarp nok.
  • Avslutt med å skrape om nødvendig. Tips! Mal gjerne slipefasen med spritstift på forhånd. Da er det lettere å se hvor slipingen foregår og hvor jevnt resultatet blir.

Øksens hode

Hold øksens hode tørt, og smør det med jevne mellomrom med et tynt lag giftfri olje for å beskytte stålet mot rust. Du kan bruke olivenolje, matolje, kaldpresset linolje eller lignende som du har hjemme. Legg aldri en våt kantbeskytter på kanten. Kontroller jevnlig at hodet ikke har sprekker i stålet eller at hullet i skaftet ikke er deformert.

Økseskaft av tre

Gjør det til en vane å sjekke skaftet for sprekker og skader før eller etter hver gang du bruker øksen, spesielt hvis øksen er noen år gammel. Sjekk også at skaftet sitter godt fast i skafthullet på øksens hode, og at det ikke er noen glipper. Økser bør oppbevares tørt, men ikke for varmt, da varme kan føre til at skaftet tørker ut og krymper i økshodet, noe som kan føre til at det sklir. Hvis øksen har oljet skaft, er det lurt å olje det regelmessig for å beskytte det mot fukt og uttørking. Lakkerte skaft kan med fordel slipes ned og lakkeres på nytt når lakken begynner å bli slitt.

Eggtrekk i lær

Lær har godt av å bli oljet regelmessig for å beskytte det mot tørrhet og fuktighet. Gi kantbeskytteren et strøk med lærfett eller lærvoks fra tid til annen. Ikke bruk for mye, og tørk av overflødig fett eller voks, da det kan forårsake råte eller lukt over tid. Hvis kantbeskytteren har blitt våt, kan du legge den til tørk før du setter den på øksen igjen.