Hovedinnhold

10 vinterdingser du ikke kan klare deg uten

Med riktig utstyr blir vinteraktivitetene varmere og tryggere. Vi har samlet 10 vinterutstyr som hjelper deg med å takle vinterens utfordringer, fra mørke og kulde til sult og raske værforandringer. Her er våre beste tips til hva du bør ha på deg for å holde deg varm, og hva du bør tenke på når du skal velge sovepose og liggeunderlag for vinteren. Du får også vite hvorfor hodelykt, stormkjøkken, vindsekk og spade gjør livet enklere i fjellet. Og til slutt får du mange friluftsentusiasters beste tips for å holde varmen i soveposen: Nalgene-flasken.

Forsterkende jakke til alle anledninger

Det er ingen grunn til å fryse når dagene blir kaldere. Med en skikkelig god forsterkningsjakke takler du alle vinteraktiviteter uten problemer - enten du bruker den som ytterplagg på tur eller som et varmende lag under skalljakken i pausen. Den forsterkede jakken er ofte lett og fleksibel, enkel å pakke sammen og veldig varm i forhold til den lave vekten. Dette gjør den ideell for lengre turer når du ønsker å holde pakkevolum og vekt nede.

Sitteunderlag og liggeunderlag mot bakkekulden

Ingenting får deg til å fryse så fort som bakkekulde på skikkelig rå høst- og vinterdager. Men har du pakket med deg et godt liggeunderlag, trenger du ikke bekymre deg for å bli våt eller kald. Liggeunderlaget kan også brukes på flere måter: som sitteunderlag med plass til flere personer, som ryggstøtte i en snøgrop eller som et supplement til et oppblåsbart liggeunderlag til teltet. Da får du maksimal beskyttelse mot kulde og kan sove godt om natten.

Varm fingrene med liners i hanskene

Hvis du står stille eller sitter i skiheisen, vil du fort kjenne at kulden kryper inn i fingrene. Derfor er et par myke og tynne fingervotter i merinoull utrolig nyttige. De holder deg varm under vinterhanskene, spesielt når du må ta dem av for å justere jakken, hjelmen eller bindingene under turen. De kan også brukes som enkle fingervotter på kalde sommerkvelder eller på vår- og høstturer.

Bivuakkposer mot raske værforandringer

Det er få steder hvor været kan skifte så raskt som i fjellet. Derfor er det viktig å være rustet for alle eventualiteter. Bivuakkposer har reddet mange mennesker i nød og er et must på vinterturen. Med en bivuakkposer kan du raskt komme i ly for vind, regn og snø. Den tar liten plass i sekken og kan gi sårt tiltrengt beskyttelse for opptil tre personer.

Grav deg ut av trøbbel

Hvis du befinner deg i alpine omgivelser, er en spade også et godt verktøy å ha i verktøykassen, spesielt hvis du må komme deg i sikkerhet. Med en lett og hendig spade i sekken kan du raskt grave en bivuakk for overnatting eller en grop der du midlertidig må søke ly med en vindsekk. En spade kan også være forskjellen på liv og død hvis du har havnet i et snøskred og må grave ut noen. I skredfarlig terreng trenger du også en sender/mottaker og en skredsonde - og kunnskap om hvordan du bruker dem.

Foret shorts og slå-om-skjørt

Dette er et plagg du ikke visste at du trengte før du prøver det og innser at du aldri kommer til å klare deg uten. Pakk en dunshorts eller et dunskjørt i sekken, de er enkle å ta av og på og passer perfekt til pauser i vinteraktiviteter som skiturer, på isen, i heisen eller når du har slått deg til ro rundt leirbålet, men likevel vil holde deg varm. På skikkelig kalde vinterdager passer de også utmerket i akebakken og på kjølige spaserturer.

Stormkjøkken gir deg ny energi

Hvis du vil kunne lage varm mat i tøffere vintervær, trenger du et stormkjøkken som tåler flere minusgrader og står støtt når vinden tar seg opp. For kaldere temperaturer finnes det vintergass som du kan bruke i den vanlige gasskomfyren din. Men hvis det er skikkelig kaldt, trenger du en spritkoker eller en multifuelkoker som kan fyres med gass, bensin, diesel eller parafin. Alle eventyrere ønsker å kunne smelte snø, koke vann og varme seg med veltilberedt mat. Spesielt om vinteren.

Lys opp vintereventyret ditt

Forleng utesesongen med en god hodelykt. Hodelykt er et must hvis du skal sove ute om vinteren. Den fungerer også fint som ledelys i løpestien, skiløypa eller klatrefjellet på sene høstkvelder. Når du skal på telttur, kan du også velge en lykt. Den sprer et koselig, varmt lys og reduserer dessuten kondens i teltet. Kveldsturene på høsten og vinteren blir ikke umulige uten et godt lys – men de kan ofte bli vanskeligere.

En sovepose som tåler kulde

Stadig flere velger å overnatte ute i det fri også om vinteren. Da trenger du en sovepose som holder deg varm selv når kvikksølvet synker langt under null. Velg en sovepose med riktig komforttemperatur for vinteren, og legg til en liner for å gjøre den enda varmere. Sammen med et godt isolert liggeunderlag er du godt rustet for den kalde årstidens stjerneklare netter.

Varmebestandig flaske som et element

Sist, men ikke minst, er de allsidige vannflaskene fra Nalgene et must-have for vinteraktiviteter. Ikke bare er de flotte vannflasker som både er enkle å fylle og rengjøre. De kan også fylles med kokende vann, noe som gjør dem ypperlige som varmeelement i soveposen eller som varmediffusor i jakkelommen på kalde vinterdager og -netter.