Hovedinnhold

8 tips for tryggere vinterturer

1. Følg løypene

Det finnes hundrevis av mil med merkede løyper i fjellet. Det er en stor fordel å ferdes på ski langs løypene, og i løypenettet finnes det ofte overnattingshytter og hjelpelinjer. Merkingen gjør det lettere å finne frem, og områdene der løypene ligger er ofte skredfrie. Vinterløypene er vanligvis merket med naturkvist, noen få er merket med bambus- eller plaststikker. Det er likevel verd å merke seg at kvistene ikke er en erstatning for kart og kompass, da de kan være nappet opp, spist av rein eller at været gjør det vanskelig å se merkingen.

2. Grav en nødbivuakk

Hvis det er skikkelig dårlig vær på snaufjellet og fremkommeligheten er betydelig vanskeligere på grunn av snø, vind og tåke, kan det være nødvendig å grave en bivuakk, og spade bør alltid tas med på langturer. Behold roen og arbeid metodisk. Grav så nær stien som mulig, og sett et skjerf på den nærmeste stiforbindelsen. Merk av nødbivuakkens plassering med ski og staver. Et raskere alternativ er å sette opp og krype inn i en vindsekk. Men i så fall bør du lære deg hvordan den fungerer hjemme før turen.

3. Gå gjennom utstyret ditt

Vinteren stiller litt større krav til utstyret enn sommeren. Tørre, klare dager kan være veldig fine i fjellet, både om dagen og til vintercamping - men marginene er mindre. Gå gjennom skistøvler, bindinger, stormkjøkken, kanskje til og med telt og teltplugger, og alt det andre du trenger å ha med deg på vinterturen. Klærne du velger bør tåle vind, kulde og fuktighet. Telt og soveposer må være tilpasset vinterbruk. Det er mange mørke timer i døgnet om vinteren, så ikke glem hodelykten! Og om våren er et par velsittende solbriller som ikke slipper gjennom for mye sidelys gull verdt. Sørg også for at eventuelle medfølgende barn bruker solbriller i den solrike perioden.

4. Ta med kart og kompass

Ha alltid med deg et oppdatert kart over området og et kompass. Lær deg å navigere ved hjelp av kompasset før du legger ut på tur, slik at du kan holde deg på rett kurs. En GPS eller telefon går fort tom for strøm hvis det er kaldt med mange minusgrader. Et ekstra batteri til telefonen kan være nyttig. Sett den i flymodus når du ikke bruker den for å spare på batteriet.

5. Meld fra om ruten din

Det finnes nå en app fra Fjellsikringsrådet som du kan bruke til å legge igjen digitale reisemeldinger, men den krever oppkobling. Så det tryggeste er fortsatt å legge igjen en melding i en av de vinteråpne fjellstuene eller til en slektning som kjenner den valgte ruten fra dag til dag. For de virkelig avanserte vinterturene er det nå også mulig å leie satellittelefoner.

6. Kos deg på hytte

Ved å overnatte en eller flere dager på en hytte kan du kutte ned på pakkingen, og det er veldig koselig å kunne stirre inn i en peis på kveldstid. Åpningstidene på fjellstasjonene kan imidlertid variere ganske mye mellom ulike områder, så sjekk alltid først at det er mulig å booke. STFs hyttenettverk har vanligvis vintersesong fra slutten av februar til slutten av april, men noen stasjoner har åpent over nyttår, og noen få har åpent hele året. Hvis det er tilgang til ved, legg alltid igjen tørr ved og gjerne også spissede pinner inne i hytta til neste besøkende.

7. Vær forberedt på raske værforandringer

Hvis du har nettforbindelse, kan du holde deg oppdatert på værvarslene via smhi.se eller yr.no. Hvis det er sendt ut varsel om uvær, bør du være ekstra forsiktig. Spør hytteverten om oppdateringer. Mange fjellstasjoner har en værtavle med de siste værmeldingene. Husk også at barn generelt blir raskere nedkjølt enn voksne, spesielt hvis de sitter stille lenge i for eksempel en fjellhytte. Sjekk jevnlig kroppstemperaturen på hender og føtter, og hold øye med utildekkede hudområder. La dem stå opp og bevege seg med jevne mellomrom.

8. Ikke etterlat spor

Akkurat som i sommerfjellet er regelen å la naturen være intakt og ikke legge igjen spor etter seg. Ikke regn med at det finnes ved i fjellet utenfor hyttenettet til bål, matlaging utendørs må som regel gjøres på stormkjøkken. Ta gjerne med en pose hjemmefra til å samle søppel i. Tar du med deg ekstra søppel som du finner underveis, er du en helt!