HovedinnholdUtvidet åpent kjøp til 20. januar 2025* »

Velge riktig turkjøkken

Matlaging utendørs er noe som gir en ny dimensjon til friluftsopplevelsen. Mange synes også at maten smaker mye bedre når man spiser den ute i det fri. Et turkjøkken fra for eksempel Trangia eller Primus muliggjør matlaging uten bål. Det er mange steder i naturen man ikke har lov til å fyre eller perioder av året det ikke er hensiktsmessig. Da er utekjøkkenet et veldig godt alternativ til bålet.

Det kan være forvirrende med alle ulike typer turkjøkken som finnes, men det er lett å snevre inn utvalget ut fra hvilke behov du har. I tillegg til at et utekjøkken muliggjør et godt måltid i naturen, er det også kjekt å ha tilgang til ved strømbrudd.

Stormkjøkken & brennere

Et fleksibelt stormkjøkken komplett med gryter eller en liten lett brenner hvor du supplerer med panner i passende størrelser? Hvordan du ønsker å kunne bruke kjøkkenet styrer volumet på pannene. Ønsker du å kunne lage hele måltider, velg flere og større gryter, mens en mindre kjele er nok til å varme opp vann til drikke og frysetørket mat.

Gass eller sprit?

Denne type kjøkken er pakkbare og enkle å ha med seg i sekken og egner seg derfor til både kortere og lengre turer. Turkjøkken finnes både som gasskjøkken og spritkjøkken, så tenk gjennom hvilken type drivstoff du er mest komfortabel med. Lenger ned på siden kan du lese fordeler og ulemper mellom gass og spritbrennstoff.

Fordeler med spritkjøkken:

  • Enkel og grei konstruksjon
  • Brenner lydløst
  • Lett å se hvor mye brennstoff man har igjen

Ulemper med spritkjøkken:

  • Vanskelig å justere flammen
  • Usynlig flamme
  • Soter
  • Tyngre enn gass
  • Fungerer dårligere ved lavere temperaturer

Fordeler med gasskjøkken:

  • Lette å bruke
  • Justerbar flamme
  • Høy effekt til lav vekt
  • Soter ikke
  • Kort koketid

Ulemper med gasskjøkken:

  • Vanskelig å se hvor mye gass som er igjen
  • Krever ulike typer gass ved ulike utetemperaturer
  • Kan være vanskelig å få tak i utenlands
  • Støy