Begynn å klatre
Vi synes det er så gøy at du er nysgjerrig på klatring! Nybegynnertips og nøkkelfakta - les vår guide til grunnleggende klatring. Deretter kan du utvikle deg til å bli en selvhjulpen utendørs klatrer.
Innendørs klatring
Den enkleste måten å prøve klatring på er å besøke et klatresenter. Klatresentre finnes i alle former og størrelser, og har ulike måter å hjelpe deg som nybegynner på. Buldring er vanligvis noe du kan prøve på egen hånd. Ofte kan du leie det mest nødvendige utstyret du trenger for innendørs klatring. Hvis du vil prøve klatring i høyden, med tau, kan de som jobber i hallen kanskje hjelpe deg. Ellers arrangerer de sannsynligvis ulike former for prøveklatring med jevne mellomrom. Å ta et kurs for å få "grønt kort" og sikre seg innendørs er et godt tiltak. Da blir du mer selvstendig, og du kan ta med deg venner for å prøve klatring med sikring.
Prøv klatring utendørs
Buldring utendørs kan være en fin måte å venne kroppen til klatring på - akkurat som du sikkert klatret i steinblokker som barn. Men vær oppmerksom på risikoen for å ramle i bakken. Et fallunderlag og en holdende kompis på bakken er nødvendig. Bli gjerne med noen erfarne venner ut til klippen for å prøve topptauklatring på ekte fjell. Da anbefales et grunnkurs med en sertifisert instruktør, slik at du er sikker på at du ikke går glipp av viktig kunnskap. Klatring & fjellklatring er en risikosport og kan være livsfarlig hvis du gjør feil. Og glem for all del ikke å ta pauser - en kaffepause kan være en stor del av gleden ute på fjellet.
Vanskelighetsgrader
Løypenes vanskelighetsgrader er klassifisert etter et tallsystem, både innendørs og utendørs. Systemene er litt forskjellige i ulike deler av verden, men i Norge bruker vi tall etterfulgt av a, b og c. Pluss- og minustegn viser også om det er en lettere eller vanskeligere grad i det aktuelle segmentet (f.eks. 6a og 6a+).
3 = Svært store grep. Hvis du kan klatre i en stige, kan du komme deg opp her.
4 = Nå blir det litt vanskeligere, men grepene er fortsatt fine.
5 = Her må du jobbe hardt for å komme deg over leddene. Grepene blir vanskeligere.
6 = Nå er det ikke nok med muskelstyrke, her trenger du god teknikk også.
7 = Her blir det nesten umulig for de fleste...
8 = Elitenivå, her må det jobbes hardt.
9 = Topp, verdensklassenivå, veldig uvanlig! Tenk Erling Haaland, men i klatring.
Klatreteknikk
Tips nummer én: Bruk beina! De fleste som prøver å klatre for første gang, trekker seg opp med armene og holder seg mot veggen med bøyde armer. Dette er forståelig, men da kommer melkesyren raskt. Prøv i stedet å holde armene strake så ofte som mulig og bøy mer i beina. Du vil snart innse at du nesten kan hvile til du finner ut hvordan du skal fortsette.
Drivere
Guidebøker for utendørs klatring kalles "drivere". Her er områdene beskrevet, og rutene er tegnet inn på en skisse av fjellet. Drivere er tilgjengelige både digitalt og i bokform.
Noen ganger hender det at du må ta noen forholdsregler dersom du skal klatre på en klippe av ulike grunner. Det kan for eksempel være sjeldne rovfugler som hekker der på det aktuelle tidspunktet. Det norske klatreforbundet har gitt ut en håndbok som guider deg igjennom regler og diverse du må ta hensyn til når du skal klatre i Norge. Skal du for eksempel sette bolter i en fjellvegg må du kontakte grunneier dersom du er innenfor et privateid område.
Etikette ved klatring ute: Husk å ta med deg alt søppelet hjem, og ikke rop ut frustrasjon hvis det ikke går bra - lydene høres ofte veldig langt fra toppen av en klippe. Sjekk på forhånd hvor du kan parkere hvis du kjører bil. De aller fleste klatrefelt ligger på privat grunn, så ta hensyn til både grunneieren og andre som nyter naturen. Og hvis det ikke finnes toalett, men du må ta 2? Gå et godt stykke unna stiene, grav en grop, sikt, brenn papiret (hvis det ikke er bålforbud), dekk haugen skikkelig med jord og legg gjerne en stor stein på toppen.
Lykke til med klatringen - både i klatresenteret og på klippen!
Foto: Linus Meyer