HovedinnholdUtvidet åpent kjøp til 20. januar 2025* »

Brenneslesuppe med askebakte poteter, gløgg, kremost & ville urter

4 porsjoner

Brenneslesuppe:

  • 1 stor gul løk
  • 5 dl kremfløte
  • 1l kylling- eller grønnsaksbuljong
  • 1 dl brenneslekrem (se nedenfor)
  • 1 sitron
  • Olivenolje
  • Salt og sort pepper

Brenneslekrem:

  • 200 g brennesle
  • 100 g spinat
  • 100 g smør

Slik gjør du:

  • Blansjer brenneslene i ca. 3 minutter, og tilsett deretter spinaten i 30 sekunder.
  • Ta alt opp med en skje og tilsett litt vann.
  • Blend det glatt med smør.
  • Fres hakket løk i olivenolje i en kjele.
  • Tilsett piskefløten og la den redusere til det halve.
  • Hell i buljongen og la det småkoke i 5 minutter til.
  • Tilsett brenneslekremen og blend med stavmikser direkte i kjelen.
  • Smak til med salt, sitronsaft og sort pepper, og ha på termos.

Askebakte poteter:

  • 4 mellomstore, faste poteter
  • Aluminiumsfolie
  • Salt
  • Glødende humle:
  • 3-4 dl hvetemel
  • 1 dl siktet rugmel
  • 2,5 dl skummet melk
  • 1 ss honning
  • 1,5 ts natron

Slik gjør du:

  • Bland de tørre ingrediensene.
  • Tilsett skummet melk og honning og bland til en deig.
  • Tilsett så mye mel at deigen ikke klistrer seg til kanten av bollen.
  • Del deigen i 4-6 biter. Legg dem i en melet boks med lokk.

I skogen:

  • Pakk potetene inn i aluminiumsfolie og legg dem på glørne.
  • Stek i 40-60 minutter. Flat ut brødene til 1 cm tykke rundstykker og knip dem sammen.
  • Stek i en støpejernspanne på middels varme i et par minutter på hver side til brødene har hevet seg og fått farge.
  • Du kan nesten like gjerne ta med deg tynne brød hjemmefra.
  • Topp med hjemmelaget (eller kjøpt) kremost og ville urter.

Ferskost:

  • 1 liter melk
  • 200 g fløte
  • 1/2 dl eddik
  • Salt og sort pepper

Slik gjør du:

  • Kok opp melk og fløte.
  • Tilsett eddik og la det småkoke på svak varme i ca. 5 minutter.
  • Sil gjennom et kjøkkenhåndkle eller kaffefilter.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Oppbevar i et glass.