Brenneslesuppe med askebakte poteter, gløgg, kremost & ville urter
4 porsjoner
Brenneslesuppe:
- 1 stor gul løk
- 5 dl kremfløte
- 1l kylling- eller grønnsaksbuljong
- 1 dl brenneslekrem (se nedenfor)
- 1 sitron
- Olivenolje
- Salt og sort pepper
Brenneslekrem:
- 200 g brennesle
- 100 g spinat
- 100 g smør
Slik gjør du:
- Blansjer brenneslene i ca. 3 minutter, og tilsett deretter spinaten i 30 sekunder.
- Ta alt opp med en skje og tilsett litt vann.
- Blend det glatt med smør.
- Fres hakket løk i olivenolje i en kjele.
- Tilsett piskefløten og la den redusere til det halve.
- Hell i buljongen og la det småkoke i 5 minutter til.
- Tilsett brenneslekremen og blend med stavmikser direkte i kjelen.
- Smak til med salt, sitronsaft og sort pepper, og ha på termos.
Askebakte poteter:
- 4 mellomstore, faste poteter
- Aluminiumsfolie
- Salt
- Glødende humle:
- 3-4 dl hvetemel
- 1 dl siktet rugmel
- 2,5 dl skummet melk
- 1 ss honning
- 1,5 ts natron
Slik gjør du:
- Bland de tørre ingrediensene.
- Tilsett skummet melk og honning og bland til en deig.
- Tilsett så mye mel at deigen ikke klistrer seg til kanten av bollen.
- Del deigen i 4-6 biter. Legg dem i en melet boks med lokk.
I skogen:
- Pakk potetene inn i aluminiumsfolie og legg dem på glørne.
- Stek i 40-60 minutter. Flat ut brødene til 1 cm tykke rundstykker og knip dem sammen.
- Stek i en støpejernspanne på middels varme i et par minutter på hver side til brødene har hevet seg og fått farge.
- Du kan nesten like gjerne ta med deg tynne brød hjemmefra.
- Topp med hjemmelaget (eller kjøpt) kremost og ville urter.
Ferskost:
- 1 liter melk
- 200 g fløte
- 1/2 dl eddik
- Salt og sort pepper
Slik gjør du:
- Kok opp melk og fløte.
- Tilsett eddik og la det småkoke på svak varme i ca. 5 minutter.
- Sil gjennom et kjøkkenhåndkle eller kaffefilter.
- Smak til med salt og pepper.
- Oppbevar i et glass.