Hovedinnhold

Skogsgrøt med knuste kornsorter, sesongens grønnsaker og modnet ost

Grøtbase:

  • 200 g knust rug
  • 200 g knust bygg
  • 4 dl vann
  • 5 g havsalt
  • 3 dl buljong etter eget valg (grønnsak, kylling eller sopp)
  • 2 ss smør

Tilbehør:

  • 200 g sesongens grønnsaker (f.eks. sopp, kål, gulrøtter eller knollselleri)
  • 100 g revet lagret ost
  • 2 ss smør eller olivenolje til grønnsakene
  • Friske urter (f.eks. timian eller persille)
  • Salt og pepper etter smak

Tilberedelse (kvelden før)

  • Bløtlegg kornet: Ha knust rug og bygg i en bolle
  • Tilsett 4 dl vann og 5 g salt
  • Rør rundt og dekk til med en tallerken eller et klede
  • La stå i romtemperatur i 8-12 timer

Matlaging (i skogen):

  • Gjør klar bålet. Tenn et stabilt bål og lag en glødebunn for jevn varme. Bruk en tung kjele eller gryte som tåler ild.
  • Stek frokostblandingen. Smelt 2 ss smør i kjelen over bålet. Tilsett den bløtlagte frokostblandingen og stek den på middels varme under omrøring i 3-5 minutter til den lukter nøtteaktig og får en lett gyllen farge.
  • Tilsett buljong. Hell i halvparten av buljongen og rør kontinuerlig. Når væsken begynner å bli absorbert, tilsetter du resten av buljongen litt av gangen under omrøring, til grøten er kremet og tykk.
  • Tilbered grønnsakene. Hakk sesongens grønnsaker i jevnstore biter. Stek dem i en separat panne over bålet med smør eller olivenolje til de er myke og lett ristede. Krydre med salt, pepper og urter.
  • Smak til grøten. Når grøten er ferdig, rør i de ristede grønnsakene og halvparten av den revne osten. Juster konsistensen med litt ekstra vann eller buljong om nødvendig.
  • Server. Fordel grøten i boller og topp med resten av osten, friske urter og en klatt smør eller olivenolje.
  • Spis og nyt smakene av ild og skog!

Tips til skogen! Bruk en tresleiv til å røre i grøten, slik at den ikke brenner seg fast. Stek frokostblandingen grundig for å få frem nøttesmaken - det gjør hele forskjellen! Ha en liten termos med varm buljong i reserve, slik at du enkelt kan justere konsistensen.

Foto: Julia Zernell | Matkreatör: Sébastian Boudet