HovedinnholdUtvidet åpent kjøp til 20. januar 2025* »

Tre-retters julemiddag på stekehellen

4-6 porsjoner

Brød med rødbeter og gravlaks

  • 1 ferdig pizzadeig (400 g)
  • 150 g gravlaks
  • 4 rødbeter, ferdigkokt
  • 1 eple
  • Litt sitronsaft til eplepinnene
  • Smør
  • Søt sennep
  • Majones (gjerne på tube, slik at den kan dryppes over)
  • Dill
  • Salt & pepper

Slik gjør du det:

  • Forbered hjemme: Skjær rødbetene i tynne skiver. Kjern ut eplet og skjær det i tynne skiver, press litt sitron over så de ikke blir mørke. Legg i formene
  • Del pizzadeigen på langs og kjevle ut til to lange brød. Stek begge sider i en tørr panne til de har fått fin farge
  • Smør på smør og la det smelte inn i brødet. Topp med rødbeter og laks, drypp over sennep og majones og pynt med eple og dill. Krydre med salt og pepper
  • Skjær i bittstore biter og server.

Kremet pasta med julekjøttboller og grønnkål

Kjøttbolledeig:

  • 500 g blandet kjøttdeig
  • 4 ansjosfileter
  • 2 ss grov sennep
  • 2 ts salt
  • 2 ts allehånde
  • 1 ts sort pepper + 1 ts hvit pepper

Øvrige ingredienser:

  • 600 g fersk pasta, f.eks. linguini
  • 1 stor gul løk
  • 200 g grønnkål
  • 3 dl hvitvin
  • 6 dl kremfløte
  • 2 ss kalvekraft
  • 3 dl vann
  • 100 g smør til steking
  • 100 g cheddarost
  • 1,5 dl valnøtter
  • 1 sitron, skall og evt. litt av saften
  • Noen kvister persille
  • Nykvernet sort pepper
  • 1 sitron, skall og evt. litt av saften
  • Noen kvister persille
  • Nykvernet sort pepper

Tilbered hjemme:

  • Bland farsen med hakket ansjos, sennep og krydder. Skrell og hakk grønnkålen. Finhakk løken. Riv cheddarosten og hakk valnøttene.
  • Varm opp platetoppen til middels varme og rist valnøttene i en tørr panne. Sett til side. Stek løken i smør til den er gylden, sett til side. Stek grønnkålen i smør til den begynner å ta farge. Rist opp mot kantene. Tilsett mer smør og brun deretter kjøttdeigen på ganske høy varme for å gi den litt farge.
  • Tilsett vinen, kok opp og la det småkoke i noen minutter. Hell deretter i fløten, buljongen og vannet. Senk varmen og rør i pastaen sammen med grønnkål og kjøttdeig. La det småkoke under omrøring til det meste av væsken er absorbert.
  • Pynt med ost, valnøtter og persille. Riv over sitronskall, ta noen runder med pepperkvernen og server. Press over ekstra sitron hvis du liker det.

Flamberte appelsiner

  • 2 appelsiner
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 g safran
  • 100 g smør
  • 1 dl råsukker
  • 1 dl konjakk
  • 1 ts flaksalt
  • 1 klype kanel
  • Ca. 30 g mørk sjokolade
  • Ca. 30 g pistasjnøtter

Slik gjør du det:

  • Tilbered hjemme: Skrell appelsinene med en skarp kniv slik at det hvite kommer med. Skjær i 1 cm tykke skiver. Bland crème fraiche med safran. Hakk sjokoladen og nøttene. Legg i glass.
  • Varm opp komfyren, tilsett smør og sukker og la det småkoke. La appelsinskivene småkoke i blandingen, og snu dem noen ganger. Tilsett konjakk og flambér (pass på hår og ansikt!)
  • Når flambéen er slukket, tar du den av ilden og drysser over flaksalt og kanel, nøtter og sjokolade. Server med safran crème fraiche.