Tre-retters julemiddag på stekehellen
4-6 porsjoner
Brød med rødbeter og gravlaks
- 1 ferdig pizzadeig (400 g)
- 150 g gravlaks
- 4 rødbeter, ferdigkokt
- 1 eple
- Litt sitronsaft til eplepinnene
- Smør
- Søt sennep
- Majones (gjerne på tube, slik at den kan dryppes over)
- Dill
- Salt & pepper
Slik gjør du det:
- Forbered hjemme: Skjær rødbetene i tynne skiver. Kjern ut eplet og skjær det i tynne skiver, press litt sitron over så de ikke blir mørke. Legg i formene
- Del pizzadeigen på langs og kjevle ut til to lange brød. Stek begge sider i en tørr panne til de har fått fin farge
- Smør på smør og la det smelte inn i brødet. Topp med rødbeter og laks, drypp over sennep og majones og pynt med eple og dill. Krydre med salt og pepper
- Skjær i bittstore biter og server.
Kremet pasta med julekjøttboller og grønnkål
Kjøttbolledeig:
- 500 g blandet kjøttdeig
- 4 ansjosfileter
- 2 ss grov sennep
- 2 ts salt
- 2 ts allehånde
- 1 ts sort pepper + 1 ts hvit pepper
Øvrige ingredienser:
- 600 g fersk pasta, f.eks. linguini
- 1 stor gul løk
- 200 g grønnkål
- 3 dl hvitvin
- 6 dl kremfløte
- 2 ss kalvekraft
- 3 dl vann
- 100 g smør til steking
- 100 g cheddarost
- 1,5 dl valnøtter
- 1 sitron, skall og evt. litt av saften
- Noen kvister persille
- Nykvernet sort pepper
- 1 sitron, skall og evt. litt av saften
- Noen kvister persille
- Nykvernet sort pepper
Tilbered hjemme:
- Bland farsen med hakket ansjos, sennep og krydder. Skrell og hakk grønnkålen. Finhakk løken. Riv cheddarosten og hakk valnøttene.
- Varm opp platetoppen til middels varme og rist valnøttene i en tørr panne. Sett til side. Stek løken i smør til den er gylden, sett til side. Stek grønnkålen i smør til den begynner å ta farge. Rist opp mot kantene. Tilsett mer smør og brun deretter kjøttdeigen på ganske høy varme for å gi den litt farge.
- Tilsett vinen, kok opp og la det småkoke i noen minutter. Hell deretter i fløten, buljongen og vannet. Senk varmen og rør i pastaen sammen med grønnkål og kjøttdeig. La det småkoke under omrøring til det meste av væsken er absorbert.
- Pynt med ost, valnøtter og persille. Riv over sitronskall, ta noen runder med pepperkvernen og server. Press over ekstra sitron hvis du liker det.
Flamberte appelsiner
- 2 appelsiner
- 2 dl crème fraiche
- 1 g safran
- 100 g smør
- 1 dl råsukker
- 1 dl konjakk
- 1 ts flaksalt
- 1 klype kanel
- Ca. 30 g mørk sjokolade
- Ca. 30 g pistasjnøtter
Slik gjør du det:
- Tilbered hjemme: Skrell appelsinene med en skarp kniv slik at det hvite kommer med. Skjær i 1 cm tykke skiver. Bland crème fraiche med safran. Hakk sjokoladen og nøttene. Legg i glass.
- Varm opp komfyren, tilsett smør og sukker og la det småkoke. La appelsinskivene småkoke i blandingen, og snu dem noen ganger. Tilsett konjakk og flambér (pass på hår og ansikt!)
- Når flambéen er slukket, tar du den av ilden og drysser over flaksalt og kanel, nøtter og sjokolade. Server med safran crème fraiche.