Oppskrift på kokekaffe
Matkreatør: Marcus Izzo
- Bruk en kaffekanne eller en stor kjøkkenkjele.
- For den mest aromatiske opplevelsen bør du male hele bønner med en håndkvern på stedet. Ellers kan du ta med ferdigmalt kaffe hjemmefra.
- Velg en middels brent kaffe for å få frem aromaene og smakene fra kaffens opprinnelse.
- Kok opp rent, kaldt vann til 90-94 grader eller når boblene begynner å slippe.
- Sett vannet på indirekte varme og tilsett åtte gram kaffe per desiliter vann.
- Bland vann og kaffe grundig, og la det småkoke i 4-5 minutter.
- Når de groveste kornene har sunket til bunns og kaffen har avkjølt seg litt, er det tid for å nyte!
- Tilsett gjerne nykjernet smør med salt eller kokosfett for energi og tørket kjøtt/salami for salt og røyk.
Hele ristede epler
Eplene
Malt kardemomme, kanel og muscovadosukker
- Legg eplene ved siden av glørne til eplene er helt myke.
- Roter dem noen ganger for jevn grilling.
- Hakk eplene og krydre med malt kardemomme, kanel og muscovadosukker.
Kokekaffetoddy
1 ts gransirup
1 boks kokkaffe
Ristet eller pisket fløte
Grannåler/kongler fra bakken
- Kok opp kaffen etter anvisning og bland med gransirup.
- Topp med ristet eller pisket fløte.
- Pynt med grannåler eller en kongle du har funnet på bakken.
Kokt kaffe tonic
1 dl kokt kaffe
25 cl tonic
- Kok kaffen i henhold til anvisningene. Kjøl deretter ned kaffen eller la den avkjøles.
- Ha litt is eller snø i glasset, og tilsett deretter tonicen.
- Lag kaffen og hell den sakte over en skje ned i glasset.
- Pynt drinken med en grankvist fra bakken.
Mye mer enn bare kaffe
Hvordan lager man virkelig god kaffe ute i naturen? Kaffebrenner og konkurranseleder for det svenske mesterskapet i kokekaffe, Marcus Izzo, vet hvordan håndverket gjøres.
For 22 år siden førte kjærligheten meg til Östersund. Jeg forlot USA og takeaway-kulturen og kom til et land der kaffe var synonymt med overlevelse for mange. Drikken var drivstoff i hverdagen, ga sosiale anledninger en touch av gull og var for noen en fritidsinteresse. Kaffe var overalt. Jeg jobbet som atferdsforsker, men da jeg fikk muligheten til å møte og hjelpe mennesker samtidig som jeg skapte smakfulle kaffeopplevelser, grep jeg sjansen.
Det startet i 2010 på en kafé i Östersund, der jeg fikk hjelpe folk med å trene seg opp til å komme tilbake i jobb. Men i 2015 bestemte jeg meg. Jeg ville jobbe med min voksende interesse for kaffe på heltid. Jeg startet Big Lake Coffee, et nikk til både Storsjön rett rundt hjørnet og de store sjøene fra oppveksten i Michigan. Nå kunne jeg drive med kaffe som et håndverk og skape både smaksrike og minneverdige opplevelser. Det begynte med en sykkelkasse som serverte nybrygget kaffe utenfor bakerier, idrettsarrangementer og lokale Ica-butikker. Senere ble det en kafé med butikk og eget brenneri - alt på samme sted.
Etter å ha reist gjennom Guatemala, Mexico og andre kaffeland i 2004 hadde jeg lært å sette pris på kaffebøndenes enorme kunnskap og engasjement. Ved å samarbeide med dem visste jeg at jeg ville få kaffebønner av høyeste kvalitet og kunne servere kundene mine virkelig god kaffe. Kaffe har blitt en livsstil der jeg er opptatt av hele produksjonskjeden og av å ta bevisste valg. Det vi kjøper som forbrukere driver markedet, og hvis vi endrer forbruksmønsteret vårt og fremmer småskalaprodusenter, skaper vi en positiv endring.
Kaffe er et håndverk
Jeg elsker å ta med meg kaffekannen, håndkvernen og kaffebønnene ut i naturen. Det er få ting som slår god kaffe omgitt av skogens lukter og lyder. Men hva er det som gjør en virkelig god kopp kaffe? Først og fremst: Gi den tid. Mal bønnene på stedet hvis du kan, og vær nøye med hvilke ingredienser du velger, og at vannet er rent og kaldt. Unngå de bitre tonene fra mørkbrent kaffe til fordel for en mellombrent kaffe med andre aromaer og smaker fra kaffens opprinnelse.
Kok vannet til 90-94 grader eller når de små boblene begynner å slippe fra kanten. Kok aldri vannet for lenge, da mister det sin karakter. Sett kaffekannen eller kjelen på indirekte varme ved bålet eller flammen, og tilsett åtte gram kaffe (kornene skal føles som knust flakesalt) for hver desiliter vann. Rør godt rundt og la det småkoke i 4-5 minutter, slik at de groveste kaffekornene synker til bunns. Husk at kaffen alltid smaker bedre hvis du lar den kjøle seg litt ned. Og ikke glem å nyte, det er jo derfor vi er ute i naturen.