Hovedinnhold

Surdeigsbrød & pinnebrød

Denne oppskriften er perfekt for skogseventyr - brødet bakes i en gryte over åpen ild, der deigen formes og bakes på en måte som kombinerer tradisjon og natur. En del av deigen brukes til pinnebrød, en klassiker å bake direkte over bålet.

Ingredienser:

  • 1 liter lunkent vann
  • 40 g uraffinert havsalt
  • 200 g boblende fersk surdeig
  • 350 g finmalt spelt fullkornsmel
  • 1000 g siktet speltmel eller ølandshvetemel

Slik gjør du det (dagen før):

  • Bland deigen: Visp sammen vann, salt, surdeig og halvparten av melet i en bolle til en jevn masse. Jobb resten av melet inn for hånd til deigen føles homogen. Dekk til med et klede/lokk.
  • Hvil og brett: La deigen hvile i 1 time. Brett den ved å trekke kantene inn mot midten. Gjenta 3-4 ganger med 20 minutters hvile mellom hver bretting.
  • Heving: Del deigen i to deler. Legg den ene delen i en melet hevekurv og den andre delen i en krukke med lokk til pinnebrød. La brødene heve i kjøleskapet i 12-36 timer.

Stek surdeigsbrødet

  • Varm gryten direkte i bålet ved å plassere den i glørne. Gryten skal være skikkelig varm, slik at brødet ikke setter seg fast.
  • Når gryten er varm, mel brødet lett og vend det forsiktig ned i gryten. Skjær i overflaten med en kniv slik at brødet kan utvide seg.
  • Sett gryten tilbake i glørne og dekk den til med lokket. Legg glørne på toppen av lokket for å skape overoppheting.
  • Stek i ca. 30-40 minutter. Sjekk etter ca. 30 minutter - brødet skal ha en gyllen skorpe og høres hult ut når du banker på det. Hvis det er behov for mer farge eller skorpe, kan du la det steke i ytterligere 10 minutter.

Pinnebrød

Ta deigbiter fra formen med våte fingre og vikle dem rundt pinner (som du har avbarket og rengjort), og grill dem over glørne til brødet er gyllent og gjennomstekt.

To typer smør

Smør fremhever smaken på både feltbrød og pinnebrød. Her er to enkle og fleksible oppskrifter - smak til etter eget ønske!

Mildt smør for barn:

  • 100 g romtemperert smør
  • 1 ss honning
  • En klype flaksalt
  • Slik gjør du det: Bland smøret sammen med honning og salt. Juster mengdene etter smak

Kryddersmør for voksne:

  • 100 g romtemperert smør
  • Finhakkede friske urter (f.eks. rosmarin, timian eller dill)
  • Presset hvitløk
  • Chiliflakes eller nykvernet sort pepper
  • En klype flaksalt
  • Gjør som følger: Pisk smøret luftig og tilsett urter, hvitløk eller sitron, chili eller pepper og salt etter smak. Smak og juster

Foto: Julia Zernell | Matkreatör: Sébastian Boudet