Tilberede varm mat utendørs
Tilberedning av varm mat utendørs kan gjøres på mange forskjellige måter. Du kan lage mat ute over åpen ild, med stormkjøkken eller du kan ta med deg ferdiglaget mat hjemmefra i en matpakke. Det finnes ikke noe mer koselig og trøstende enn varm mat på farten, spesielt om vinteren. Men å lage varm mat utendørs trenger ikke å være et stort prosjekt. Når du har bestemt deg for om du skal lage mat over åpen ild, med komfyr eller ta med varm mat hjemmefra, må du tenke på hva du ellers skal pakke med deg av utstyr. Du trenger noe å spise av og spise med. Og pakk alltid med et par ekstra plastposer, slik at du kan ta med deg søppel og skitten oppvask hjem. Varm mat ute - vedovn eller stormkjøkken? Varm mat gir økt energi på turen.
Bål skaper hygge
Hyggefaktoren og varmen øker betraktelig når du tenner bål på tur. Det gir både mulighet til å varme seg - og til å lage skikkelig god mat. Kanskje du bare vil varme opp vann til en god kopp kaffe eller te? Eller kanskje du vil grille pinnebrød og pølser sammen med barna? Med en stekeplate, panne eller stekepanne over de dansende flammene kan du ta matlagingen til neste nivå og tilberede nesten hva du vil. Ta med ved hjemmefra, eller dra til en gapahuk med bålplass der det ofte er tilgang på ved.
Hvilket brensel bør jeg velge?
Stormkjøkkenet tar liten plass i sekken og er et enkelt og praktisk alternativ på turen. Spesielt hvis du ikke kan ta med deg egen ved eller stoppe ved en gapahuk med ved. Med stormkjøkkenet kan du koke eller steke maten i en panne eller stekepanne. Stormkjøkken finnes for gass, sprit, bensin eller "multifuel". Hvis du velger gass, er det viktig å ha en firesesongers gass som tåler lavere temperaturer på skikkelig kalde vinterdager.
Det enkleste alternativet
Det finnes også dager da planleggingen eller energien mangler. Da er det ganske fint å finne frem en mat-termos og varme opp maten hjemme før du drar på utflukt. En virkelig god termos fungerer perfekt og fyller mange funksjoner. Den sørger for at den tilberedte maten er varm, men holder også godt på kulden hvis du for eksempel får lyst til å pakke med deg iskrem som belønning etter dagens anstrengelser.
En guide til matlaging over åpen ild
En kullpanne, et toastjern eller en stekeplate. Mulighetene er uendelige når det gjelder matlaging over flammene.
1. Magiske flammer
Å lage mat over åpen ild i naturen er noe helt spesielt, og det er bare fantasien som setter grenser. Bruk gjerne de ildstedene som er plassert i området. På mange bålplasser stiller kommunen ved til rådighet, ellers kan du ta med deg ved hjemmefra. Husk at du aldri må brekke av grener eller kvister fra trær, men bare bruke det du finner på bakken.
2. Kom raskt i gang
Mange kjenner igjen den tålmodige ventingen på at glørne skal bli perfekte når man griller. Men det trenger du ikke å bekymre deg for når du lager mat over åpen ild. Du kan komme i gang med en gang og la flammene gjøre jobben når du har satt pannen eller koketoppen over peisen. Et tips er å gjøre bålet mindre enn kokeflaten. Da kan du flytte maten mellom direkte og indirekte varme.
3. Alt kan tilberedes
Å lage mat over åpen ild er like enkelt som å lage mat hjemme. Og mulighetene er uendelige hvis du tar med deg en eller flere stekepanner eller en stekeplate ut i naturen. Du kan lage praktisk talt hva du vil, fra omeletter og gryteretter til kjøtt, fisk, paella eller pølse i brød. Nystekt pannebrød eller stompabrød i en tørr panne gir enda mer smak til turen.
4. Mat for hele familien
Rundt bålet kan hele familien nyte veltilberedt mat for å fylle på energidepotene under skogsturen. Vaffeljern og toastjern er godt tilbehør for å holde humøret oppe. Eller hvorfor ikke prøve den klassiske kullbollen i en kullbollepanne? Ta litt svinekjøtt, mel, vann og litt salt og lag en ekte villmarksklassiker. Topp den med litt tyttebærsyltetøy.
Oppskrift: Vafler over åpen ild