Tørking av turmat
Tørking av egen mat er enkelt og gir smakfulle måltider som varer lenge. Her er tipsene som hjelper deg i gang!
Fordeler med tørking av turmat
For mange er måltidene turens høydepunkt. Dehydrert mat er best hvis du vil ha med deg energirik og lett mat. Ferske råvarer kan bli for tunge å bære i lengden, og tørket mat holder seg også bedre og kan tilberedes raskt når sulten melder seg. Du kan kjøpe god ferdig frysetørket mat i våre digitale og fysiske butikker, men det er både enkelt og velsmakende å tørke maten selv.
Metoder for tørking av mat
- De vanligste måtene er i mattørker, i stekeovn eller på bakepapir i romtemperatur.
- Tørk i så kort tid og ved så lav temperatur som mulig. Frukt, grønnsaker og ost bør tørkes ved femti grader, mens kylling, fisk og kjøtt bør tørkes ved sytti grader.
- En tørkeovn gir god temperatur og luftsirkulasjon. Hvis du tørker i en stekeovn, kan du åpne ovnsdøren for å få luftsirkulasjonen i gang.
Matvarer som er gode å tørke
- Mange ferske råvarer kan tørkes. Hvis du er i tvil, tørk for lenge
- Frukt, grønnsaker og løk trenger bare å skrelles, skjæres i tynne skiver og tørkes
- Rotgrønnsaker, kål og bladgrønnsaker må bløtlegges før tørking for å beholde farge og smak
- Bønner og linser kokes før tørking. Det samme gjelder kjøtt, fisk og kylling, som må tilberedes ved høyere varme før de kan tørkes.
Oppbevaring av tørket mat
Hvis du tørker råvarene dine riktig og oppbevarer dem mørkt, kjølig og tørt, kan de holde seg i årevis i en glasskrukke eller plastpose. Tørket kjøtt, fisk og andre fete matvarer må oppbevares i kjøleskap eller fryser for å unngå ødeleggelse. Legg den tørkede maten i poser som er klare til bruk, og ta gjerne med deg ekstra fett på turen. Selvtørket mat har ofte mindre fett enn det du er vant til å spise hjemme.
"Tørket favorittkrydder utgjør en stor forskjell"
Patric Samuelsson er selger på Naturkompaniet Sveavägen i Stockholm.
Er det mulig å unngå å bare spise frysetørket mat på lengre fjellturer?
– Det blir selvfølgelig mye tørket mat, men det er mulig å ta med ferske råvarer som holder seg til den første dagen. Jeg elsker for eksempel frossen blodpudding, som får tine i sekken i løpet av dagen, sammen med råtne tyttebær. Til frokost eller lunsj er det supert å steke pulverpannekaker og spise dem med syltetøy, samt å ta med seg popcorn til stormkjøkkenet. Til frokost er det godt med hjemmelaget müsli laget av havregryn, nøtter og mørk sjokolade, samt tørrmelk.
Er det noe man kan gjøre for å "krydre" den frysetørkede maten?
– Mange tar med seg ølpølser og hakker dem opp i små biter i den frysetørkede maten. Saltet fra oliven er også med på å forsterke smaken. Frysetørket mat er mildt krydret, så salt, pepper og dine favorittkrydder gjør en stor forskjell. Ta gjerne med fløtepulver og rør det inn, det blir som en skvett fløte i maten. Nudler er alltid godt. Bland nudler og krydderpose i varmt vann og tilsett tørket sjømat og grønnsaker til en varm nudelsuppe om kvelden.
Tørker du maten din selv?
– Ja, det blir bedre og akkurat slik jeg liker det. Nylig laget jeg en gryterett med hjemmelaget grønnsakssaus, paprika, gulrøtter, kikerter og hvitløk. Jeg bløtla grønnsakene på forhånd og skar dem i tynne strimler. Deretter la jeg dem ut på et stekebrett og lot dem stå i tørkeovnen på femti grader over natten. 50 gram fersk paprika og gulrøtter veier ca. 4-5 gram når de er tørket. Deretter blandet jeg grønnsakene med de andre ingrediensene som jeg hadde kokt og tørket tidligere. /JA