Membran i friluftsklær
Membraners unike egenskaper
Membraner kan brukes i mange forskjellige sammenhenger. I klær brukes membranen i form av en tynn plastmembran som består av mange små porer. Materialet inneholder vanligvis en fluorplast som har mange funksjonelle egenskaper. Blant annet tåler det store temperaturvariasjoner, det er lett å lime sammen med andre materialer, absorberer ikke vann og brytes ikke ned av UV-lys.
Ulike typer membraner
Ulike produsenter har sine egne versjoner. Den mest kjente er nok GORE-TEX, som revolusjonerte utendørsprodukter da den kom på markedet. GORE-TEX-membranen er ekstremt tynn og inneholder mer enn 1,4 milliarder porer per kvadratcentimeter. Membranen er laminert, punktlimt, vanligvis som et lag mellom et høyfunksjonelt fôr og et ytterstoff. Den brukes i skallbukser, skalljakker, hansker, sko og støvler. Andre membranvarianter av høy kvalitet er Gore Windstopper, Fjällräven Eco-Shell og eVENT.
2- eller 3-lags membran?
Skallklær består ofte av to eller tre lag. I trelagsmodeller er det et indre lag nærmest kroppen, en membran i midten og et ytterstoff med finish i enden. I et to-lags plagg er baksiden (laget nærmest kroppen) ikke laminert, men henger løst. Baksiden kan være laget av forskjellige materialer og kan også være foret. Begge variantene, to- og trelagsplagg, håndterer fuktighet like godt. Trelags er imidlertid mer slitesterkt, mens tolags ofte oppleves som litt mer fleksibelt.
Membraner transporterer fuktighet
En vanlig oppfatning er at for eksempel et skallplagg "puster", men det gjør det ikke. I stedet kan et membranplagg transportere molekyler. Små molekyler som svettedråper slippes ut, mens store molekyler som vann holdes ute. Jo høyere fukttransporterende evne, desto bedre for dem som ønsker å være svært aktive i plagget. Hvis aktivitetsnivået er veldig høyt, vil ikke plagget klare å transportere bort all fuktigheten, og da blir man fuktig selv om man bare har på seg en T-skjorte. Men betydelig mindre fuktig enn hvis du for eksempel bruker en vanlig regnjakke uten membran.
Bra for et aktivt friluftsliv
Skalljakker til alpint er som regel utstyrt med membran. En skalljakke er kaldere enn en vattert dun- eller syntetjakke. En skalljakke med membran egner seg imidlertid for skiløpere som er aktive i kortere eller lengre perioder. For å holde fuktigheten ute kan toveis glidelåser og ekstra glidelåser under ermene på en jakke eller langs bena på en bukse være nyttige for selvregulerende ventilasjon. Hvis det er veldig kaldt (under minus 20), er det fare for at fuktighet blir til is og tetter igjen porene i membranen.
Hva er PFOA?
PFOA, perfluoroktansyre, er et begrep som ofte brukes i diskusjoner om skallmaterialers miljøpåvirkning. Det er et miljøfarlig stoff som kan inngå i såkalte fluorkarboner, som brukes til å gjøre yttertøy vann-, smuss- og oljeavvisende. PFOA er forbudt i Norge og finnes i dag hovedsakelig i kolleksjonene til lavpriskjedene. Produsenter som Gore har erstattet PFOA med kortkjedede fluorkarboner, som har mindre miljøpåvirkning. Fjällräven og flere andre merker har faset ut fluorkarboner helt fra sine prosesser og materialer.
Pleie og vedlikehold av membraner
Det er svært viktig å vaske og impregnere skallplagg med membran, ellers kan porene tettes igjen av svette og smusspartikler over tid. Vask i henhold til produsentens anvisninger, og tørk plagget i tørketrommel eller stryk det varmt. Varmen reaktiverer ytterstoffets vanntetthet. Det finnes også impregneringsmidler og spesielle lapper som kan brukes til å reparere klær med membran. Hansker og sko bør også vedlikeholdes. Å forlenge plaggets levetid er bra for både økonomien og miljøet.