Hovedinnhold

PFAS

Menneskeskapte stoffer PFAS (tidligere ofte omtalt som PFC-er eller fluorkarboner) er en forkortelse for "per- og polyfluorerte alkylstoffer" og består av rundt 15 000 ulike stoffer med lignende egenskaper. De består av både korte og lange karbonforbindelser med evne til å motstå vann, fett og smuss. Den første PFAS ble utviklet i 1922 av FrédéricSwarts, den samme personen som oppfant freon 30 år tidligere. De første variantene av PFAS begynte å bli brukt i forbrukerprodukter på 1950-tallet. Motstandsdyktighet mot vann, fett og smuss er en nyttig egenskap for en lang rekke produkter - ikke minst for friluftsutstyr og klær som skal tåle tøffe miljøer med mye kulde og fukt. PFAS brukes også i produksjonen av hverdagsprodukter som sko, stekepanner, skjønnhetsprodukter, tekstiler, elektroniske duppeditter og ulike typer emballasje.

Lang levetid

Problemet med PFAS er at disse høyfluorerte stoffene er svært «stabile» og har lang levetid. De brytes svært langsomt ned i naturen - eller ikke i det hele tatt. Noen av forbindelsene er også mistenkt for å være kreftfremkallende. Studier på forsøksdyr har vist at høye nivåer kan gi leverskader og påvirke både immunforsvaret og forplantningsevnen. Nøyaktig hvor farlige disse stoffene er for mennesker, er fortsatt svært usikkert. Studier fra USA og Asia har vist slike sammenhenger, men med stor usikkerhet. Det som imidlertid er sikkert, er at PFAS kan akkumuleres og lagres i organer som lever og blod i alle levende organismer. Det er målt relativt høye nivåer i dyr som aldri har vært i kontakt med mennesker, som isbjørner i Arktis, men også i mennesker verden over. De sprer seg også til drikkevannet og grunnvannet vårt.

Ny lovgivning på gang 

Størstedelen av PFAS-utslippene skjer under produksjonsprosessen, men også under vasking og hvis plaggene kastes eller avhendes på feil måte. I EU er utslippene av PFAS til miljøet anslått til rundt 75 000 tonn per år. Noen av de mest giftige stoffene, som PFOS, er nå forbudt mange steder. PFOA ble forbudt i EU i 2020. EU behandler for tiden et lovforslag om å forby produksjon og bruk av hele gruppen av PFAS-er i en lang rekke produkter og bransjer i EU/EEA.

PFAS i outdoor

Mange selskaper, spesielt i outdoor-bransjen, har vært langt fremme når det gjelder utfasing av PFAS. Et eksempel er skismøring, der det nå er mulig å velge fluorfrie alternativer. Mange aktører i friluftsbransjen jobber aktivt med å utvikle mer miljøvennlige alternativer med tilsvarende smuss-, fett- og vannavvisende egenskaper.

Impregnering og membraner

utendørs produkter har PFAS hovedsakelig blitt brukt på to områder. For det første i tekstilimpregnering for å hjelpe materialet med å motstå fuktighet, fett og smuss. Og i membraner som hjelper plaggene med å ventilere fuktighet og overskuddsvarme, samtidig som de holder fuktighet ute. I begge tilfeller finnes det nå en rekke alternativer å velge mellom der produktet er laget uten PFAS. Selskaper som Fjällräven og Houdini Sportswear har helt faset ut PFAS i sin produksjon. Gore, produsenten av Gore-Tex, er et selskap som ofte har vært omtalt i debatten. I februar 2017 inngikk selskapet en avtale med Greenpeace om å fase ut PFC-impregnering i 85 % av kolleksjonen innen 2020, og de resterende 15 % innen 2023. Gores nye ePE-membran, som kom på markedet i 2023, er produsert helt uten PFAS og har også en PFAS-fri impregnering.

Mot bærekraftige løsninger

Naturkompaniet jobber kontinuerlig med å minimere omfanget av vanntette plagg produsert med PFAS, og følger naturligvis de lover og anbefalinger som finnes. Ambisjonen er å jobbe med naturlige materialer så langt det er mulig. Flere produsenter har utviklet PFAS-frie impregneringsmidler slik at du selv kan impregnere plaggene dine på nytt. Naturkompaniet selger kun PFAS-fri impregnering. Du kan også velge plagg med G1000-stoff (en blanding av bomull og polyester) og impregnere dem med Greenlandwax - et miljømessig bærekraftig alternativ. Og husk: Før PFAS ble brukt i tekstiler og belegg, kledde gårsdagens eventyrere seg i naturlige materialer som ull, kalveskinn og lær. Og de kunne fortsatt utrette store ting.