HovedinnholdUtvidet åpent kjøp til 20. januar 2025* »

Ull

Tradisjonell kunnskap og moderne produktutvikling i en varmende kombinasjon. Ull, og spesielt merinoull, blir stadig mer populært i friluftslivet.

Ulike typer ull

Ull fra sau er selvfølgelig det vanligste. Den slitesterke, litt grovere ullen fra voksne tamsauer, den myke lammeullen fra den første klippingen av lammene og den fine ullen fra den raggete merinosauen. Men også lamaer, kasjmirgeiter, alpakkaer og andre dyrearter kan gi oss ull som strikkes til plagg med ulike egenskaper og utseende. Ull fra nordiske sauer er varm, men kan klø hvis den brukes direkte mot huden. Den egner seg derfor best til strikkegensere og ullgensere med et lag under.

Merinoull dominerer

Når det gjelder funksjonelle plagg, har merinoull blitt det ledende ullmaterialet. Til undertøy, sokker, luer og andre plagg som bæres direkte mot huden, egner den ekstra myke ullen fra merinosau seg best, fordi den ikke klør. Men merinoull brukes også i økende grad som mellomlag og isolerende materiale i friluftsaktiviteter.

Fin, krøllete ullfiber

To måleenheter er viktige når man ser på ullfiber. Den ene er hvor fin, eller tynn, ullfiberen er. Diameteren - eller grovheten - oppgis i mikrometer, også kalt mikron. Et normalt menneskehår er rundt 60 mikrometer, mens fin ull er i størrelsesordenen 17-23 mikrometer. Det andre aspektet er antall krusninger per centimeter. Med opptil 40 krusninger per centimeter er merinoull overlegen andre ullfibre.

Ull holder på varmen

De tynne fibrene og den tette krympingen skaper en mengde mikroskopiske luftlommer i stoffet. Når kroppen avgir varme, bygger det seg opp et isolerende, varmende luftlag i disse lommene (merinoull isolerer altså på samme måte som dun og syntetisk fyll av høy kvalitet). Den tette krympingen hindrer også at varmen slipper ut fra huden.

Ull varmer selv når den er fuktig

Når du svetter, transporteres noe fuktighet ut gjennom ullmaterialet, men noe blir også igjen på veien. Men i motsetning til for eksempel bomull, kan ull absorbere væske opp til omtrent tretti prosent av sin egen tørrvekt uten at det føles vått. Denne unike egenskapen er spesielt nyttig hvis du veksler mellom aktivitet og hvile, for eksempel i skibakken og stolheisen.

Lufting av ullplagg

Synes du at undertøy kan lukte vondt etter noen dagers bruk? Da er de sannsynligvis ikke laget av merinoull. Ull inneholder et stoff som kalles keratin, som bryter ned illeluktende bakterier. Ullens gode vannavstøtende egenskaper bidrar også til å hindre bakterievekst. En annen fordel er at det ofte er nok å lufte ullplagg for å fjerne eventuell lukt.

Ull - et fornybart råmateriale

En av de store fordelene med ull er at den er fornybar, siden sauene kan klippes flere ganger i året. En viktig del av ullproduksjonen er dyreholdet. I Naturkompaniet stiller vi klare krav til våre leverandører, for eksempel skal "mulesing" ikke forekomme i produksjonen. Vi ønsker at både dyr, natur og mennesker i ullproduksjonen skal bli tatt godt vare på på en god måte.

Bærekraftig ull

Ull er biologisk nedbrytbart hvis det ikke blandes med syntetiske materialer, og det er resirkulerbart. Stadig flere selskaper utvikler nå løsninger for å gjenvinne avfallsmaterialer og utrangerte ullprodukter. De jobber også med å minimere bruken av vann og utslipp av farlige stoffer ved vasking og farging av råmaterialet. Still spørsmål om produsentene, mange gjør en god jobb og er villige til å fortelle deg om det.

Vask ull skånsomt

Ullens naturlige fettinnhold er en viktig del av ullens gode egenskaper, og det er derfor viktig å vaske ull på riktig måte. Et vanlig vaskemiddel vil løse opp fettet - noe som har en negativ effekt på ullen. I dag kan mange ullplagg vaskes i maskin, men vær nøye med å følge vaskeanvisningen og bruk et ullvaskemiddel. Og hvis du vasker for hånd, må du ikke la plaggene ligge i bløt for lenge. Etterpå skal du klemme ut vannet med et håndkle, ikke ved å vri det ut, og la plagget tørke. Mange ganger er det nok å lufte ullplagget over natten for å få det til å føles friskt, i stedet for å vaske det.