Hovedinnhold

Minimer risikoen for å bli tatt av snøskred - tips fra en skredekspert

Jenny Råghall er en av bare to kvinnelige skredeksperter i Sverige. For å maksimere sikkerheten i fjellet anbefaler hun å forberede seg nøye hjemme, være på vakt i fjellet og ha riktig utstyr i sekken.

Jenny Råghall jobber som profesjonell skredekspert i Sverige og er ansvarlig for snøskredvarslingen i sitt skredområde, Kebnekaisefjellene. Hun har gjennomført det høyeste profesjonelle opplæringsprogrammet, SVELAV Pro 3, som er tilpasset profesjonell skredfarehåndtering. I tillegg til å jobbe med snøskredvarsling i Kebnekaisefjellene, jobber hun også som skredkonsulent for Naturvårdsverket ti måneder i året. Mye av Jennys arbeid foregår på ski eller snøscooter i fjellet, der hun vurderer terrenget og måker snøprofiler.

- Jobben min handler i hovedsak om systematisk skredsikkerhetsarbeid som inkluderer terrengvurdering, risikohåndtering og snøkunnskap, sier hun.

Ifølge statistikken skjer de aller fleste skredhendelsene i Sverige i mars og når det er snøskredfare 3, det vil si når det er betydelig snøskredfare. Jenny Råghall anbefaler at alle som ferdes i snøskredområder, bør ta et kurs tilpasset frikjørere. Men for å minimere skredfaren ytterligere er det viktig å alltid starte sikkerhetsarbeidet hjemme før hver tur.

- Noen av konklusjonene vi har kunnet trekke, er at mange ulykker skjer på grunn av dårlige forberedelser og at man ikke leser snøskredvarslene før man legger ut på tur. En annen risiko er at folk ikke har vært oppmerksomme nok på direkte tegn på snøskredfare - for eksempel at de har sett et ferskt snøskred, men likevel har bestemt seg for å gå i nærheten, sier Jenny.

Jenny Råghalls pakkeliste:

Det må du ha:

  • Snøspade
  • Snøskredsonde
  • Tranceiver (kan kjøpes alene eller som en del av et skredsett, se transceivere og skredsett)
  • Skredsekk (halverer antall omkomne i skred)
  • Telefon med batteri eller nødsender

Bra å ha i sekken:

  • Hjelm (halvparten av alle som omkommer i snøskred dør av hodeskader)
  • Førstehjelpsutstyr
  • Sjekkliste for likemannsredning i lommen
  • Forsterkningsplagg og ekstra klær

Hvordan forbereder du deg før du reiser?

- Begynn hjemme med å se på snøskredvarslene for området, og ta beslutninger basert på prognosene. Det er svært viktig å kjenne din egen risikovurdering. Du bør også ha øvd på å bruke skredutstyret ditt og vite hva du skal gjøre hvis en venn havner under snøen. Ta med deg vennene dine og prøv å lete og grave, for graving er vanskeligere enn du tror. Hvis du vil ha en god sjanse til å overleve, har du femten minutter på deg til å finne noen på en meters dyp.

Hva er viktigst å tenke på når du ferdes i skredfarlig terreng?

- I fjellet er det viktig å vurdere terrenget og være oppmerksom på skiftende forhold og omstendigheter. Snøskred starter i terreng med en helning på mellom 30 og 45 grader. Derfor er det viktig å kunne vurdere hvor bratt en skråning er. Lavinprognoser.se er en måte å finne ut av hvor bratt bakken er, ellers finnes det apper som du kan bruke som hjelpemiddel.

Jenny Råghall ble selv tatt av et snøskred i løpet av sitt første år som skipatruljefører. Kollegaen hennes omkom i det samme skredet, og hun kommer til å bære med seg opplevelsen av den hendelsen resten av livet. Kompleksiteten i snø og snøskred gjør at selv eksperter ikke er trygge i fjellet - en ulykke kan skje med hvem som helst. Snødekket er så forskjellig avhengig av hvor i terrenget det befinner seg.

- En hard snøfonn eller et kraftig snøfall uten vind kalles skredvær. Det samme gjelder regn. Det er noe vi kaller godværseffekten, når det har vært snøstorm dagen før og fjellet ser perfekt ut, men snødekket ikke har grodd skikkelig. Da er skredfaren større. Andre tegn er sukkelyder i snøen og knitring rundt skiene, sier Jenny.

Ulykker handler som oftest om den menneskelige faktoren

- Vi mennesker er ikke særlig gode beslutningstakere. Vi har en evne til å ta merkelige beslutninger basert på følelser, humør, motivasjon, gruppepress eller over- og undertro på egne evner. Kommunikasjon er svært viktig i fjellet. Alle i en gruppe må få komme til orde, og det finnes mange gode sjekklister å gå gjennom før man begir seg ned bakkene.