HovedinnholdUtvidet åpent kjøp til 20. januar 2025* »

Slik brenner du bål trygt

Det er flott å tenne opp bål utendørs - men sikkerheten må alltid komme først. Husk at det er generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I løpet av denne perioden er forbudt å tenne opp bål og grill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark.

Valg av sted

Sjekk at det ikke er bålforbud, og velg plassering med omhu, helst i nærheten av vann. Bakken bør bestå av jord uten organisk materiale som kan ta fyr. Det kan være nødvendig å skrape av det øverste muldlaget for å komme ned til jordsmonnet. Se opp for overhengende greiner som kan ta fyr. Området rundt bålet bør være fritt for materiale som kan antennes av gnister.

Lag en bålplass

Det er lurt å ha noe å bære vann i. Hvis du bare skal tenne opp bål i kort tid, er det ikke sikkert at du trenger å bygge en bålplass oppå bakken. Hvis bakken er tørr, kan det være nødvendig å vanne den grundig før du starter bålet. Til en bålplass kan du bruke tørr eller fersk ved som du legger på bakken og brenner oppå. Hvis du skal fyre lenge, kan det være en god idé å steinsette hele bålplassen.

Hold øye med bålet

Ikke brenn mer enn du trenger, og hold øye med bålet slik at det ikke skjer noe uforutsett. Ikke tenn bål der det blåser mye, da gnister kan fly og antenne utstyret eller omgivelsene. Planlegg bålet slik at du ikke legger på mye ved rett før du skal dra, men la bålet brenne ut. La aldri bålet stå uten tilsyn. Ha en bøtte med vann i nærheten i tilfelle brannen sprer seg.

Slukk brannen forsiktig

Gå aldri fra en brann som ikke er helt slukket. Den beste måten å slukke en brann på er med vann. Vann bålplassen grundig og fjern steiner og store trebiter. Flytt en pinne rundt og stikk den i bakken gjentatte ganger i bålplassen og vann det enda mer. Sjekk at det ikke er røyk noe sted, og kjenn med hendene rundt bålplassen for å forsikre deg om at det ikke er varme igjen.