HovedinnholdUtvidet åpent kjøp til 20. januar 2025* »

Tenne bål

Hvordan tenner man bål? Du vil sannsynligvis få forskjellige svar, tips og triks avhengig av hvem du spør. Å gjøre opp ild er ikke bare gøy, det gir også en tilfredsstillende følelse av selvhjulpenhet. Det handler også om sikkerhet, og det å kunne gjøre opp ild gir mulighet for både varme og matlaging utendørs. Ild er koselig, varmer og blir et samlingspunkt i leiren. Men med ild følger også ansvar. Sørg for at du er godt informert om hva som gjelder der du er. Er det spesielle regler som gjelder, eller er det allemannsretten som gjelder på det stedet du har valgt? Husk å følge alle regler som gjelder, men viktigst av alt, ta ansvar for å brenne trygt i naturen. Her deler Isabelle Norén, som jobber i Naturkompaniet, sine beste tips.

Du har akkurat slått deg til ro for kvelden og har lyst til å tenne bål. Hvordan går du frem?

– Når jeg har kommet frem til overnattingsstedet mitt for natten og skal tenne bål, er det flere ting jeg prøver å ta hensyn til:

1. Forskrifter for brenning

– Det beste er å sjekke en oppslagstavle før du legger ut på stien, der det som regel står informasjon om bål. Ellers er mitt beste tips å google hva som gjelder for området du skal være i, men gjør det gjerne hjemme før du drar av gårde, da dekningen ikke alltid er på topp i naturreservatene og nasjonalparkene våre.

2. Plasseringen

– Hvor er et egnet sted å gjøre opp ild? Du må selvfølgelig holde god avstand til teltet eller hytta, slik at ingenting risikerer å ta fyr. Jeg prøver også å holde meg til et åpent område og helst så nært vann som mulig. Hvis det blåser ute, foretrekker jeg å velge et sted med litt le, både for å gjøre det lettere å få fyr på bålet og for å redusere risikoen for uønsket spredning.

3. Tenk på underlaget

– Vindretningen er viktig å ta hensyn til. Sørg for at vinden blåser bort fra gjenstander, bygninger og vegetasjon som kan ta fyr. Til slutt er det også viktig å tenke på underlaget - ikke plasser peisen direkte på en steinplate, da den risikerer å sprekke. Jeg forsøker å finne et sted med grus, og hvis det er mulig, bygger jeg en bålplass av større steiner.

4. Ved

– Hvis jeg ikke har egen ved hjemmefra, er det viktig å begynne å samle materialer til å lage bål før det blir mørkt - du vil ha bålet på plass for å få varme, lys og hygge når det begynner å bli mørkt. Husk å kun samle pinner og ved fra bakken - det er ikke tillatt å knekke eller sage i trær eller annen vegetasjon.

Tørr ved

– Det viktigste er at det du plukker er tørt. Å brenne sur ved gjør det ikke bare vanskelig å få skikkelig fyr på bålet, men det skaper også mye røyk som ikke er særlig sunt å puste inn. Prøv å finne ved i forskjellige størrelser, fra opptenningsved og mindre greiner til større vedkubber og større greiner.

5. Bygg bålet

– Når det gjelder å bygge en struktur for bålet, finnes det flere forskjellige modeller. Selv pleier jeg nesten utelukkende å bruke pagodemodellen, som innebærer at man bygger som en firkant ved å legge to vedkubber parallelt med hverandre, og så fortsetter man med å legge ytterligere to kubber vinkelrett oppå de to første - tenk tømmerhytte! Jeg begynner som regel med å bygge tre eller fire lag - det må ikke bli for høyt, da risikerer man at det kollapser. Til slutt pleier jeg å bygge en liten haug med opptenningsved og kvister i midten av dette tårnet.

Opptenningsved - avis, tampong og kvister

– Tanken er at opptenningsveden, som kan bestå av alt fra knyttneve og pinner til bomull, tamponger eller aviser som du har tatt med hjemmefra, sammen med de mindre greinene skal få de større stokkene til å ta fyr. Fordelen med et pagodebål er at det er veldig stabilt og allsidig, enten du skal lage mat eller bare vil ha litt ekstra varme.

Tenne og vedlikeholde

– Når bålet skal tennes, komme i gang og vedlikeholdes, er det egentlig tre ingredienser som trengs: brennbart materiale, oksygen og varme. Personlig foretrekker jeg å bruke en bålstarter, siden den er pålitelig, fungerer i all slags vær og er lett å ha med seg. Hvis det blåser, har jeg som regel med meg stormstikker. Etter hvert som bålet får fart og brenner ned, legger jeg på større vedkubber ovenfra, mens jeg prøver å legge på opptenningsved nedenfra.

Behold grunnstrukturen

– Så langt det er mulig prøver jeg å beholde den opprinnelige strukturen for å opprettholde stabiliteten. Et bål trenger oksygen for å leve, og hvis bålet er døende og du ønsker å få liv i det igjen, kan det hende du må blåse litt nedenfra. Sørg for å lukke øynene samtidig, slik at du ikke risikerer å få rusk og ildfluer i øynene.

Har du noen tips til hvordan du lager det perfekte bålet?

1. – Ha rikelig med materialer, både opptenningsved, og ved. Dette er en forutsetning for å holde et intenst brennende bål i gang, og det skal som regel mye mer til enn du tror.

2. – Fyr med tørt materiale. Sur ved er en skikkelig gledesdreper når det gjelder bål, og kan ødelegge alt fra middagsplaner til hygge. En god test for å se om veden din er tørr, er å ta to vedkubber og slå dem mot hverandre - tørr ved gir en hard lyd, mens våt ved gir en mer dempet lyd.

3. – Hvis veden er fuktig, bør du prøve å legge den tørreste delen nederst i bålkonstruksjonen og bygge opp med de fuktige delene øverst. Da får den fuktige veden tid til å tørke ut litt, og sjansene for et vellykket bål øker. Du kan også kløyve veden, da den kan være tørr innvendig selv om den er våt utvendig, noe som gjør det lettere å starte et bål.

4 – Ta med et brannsett med fyrstikker hjemmefra. I bålsettet mitt har jeg ting som jeg vet er lette å tenne på, som bomullsrondeller, tamponger og tørre kvister, i tillegg til en tennbrikett og fyrstikker. Når du har alle disse tingene i ett sett, er det lett å ta frem det du trenger. Ikke glem å oppbevare det i noe som tåler vann, for eksempel en liten plastpose eller dry bag.

5. – En skarp kniv er et must, så du kan skjære pinner til å tenne med. Da blir forutsetningene for et godt bål mye bedre. En liten sag eller øks kan også være nyttig hvis du finner en stor stokk i skogen som du trenger å kløyve.

Har du noen advarsler om hva man ikke bør gjøre?

– Jeg tror noe av det viktigste å huske på er sikkerheten rundt bålet. Finn ut om du i det hele tatt har lov til å brenne på det tiltenkte stedet på det tiltenkte tidspunktet. Noen ganger er det bålforbud på grunn av langvarig tørke, andre ganger av andre grunner. Finn ut hvilke regler som gjelder for å unngå risikoen for at brannen sprer seg eller ødelegger naturen. Husk å alltid ha en bøtte med vann i nærheten av bålet, slik at du enkelt kan slukke en eventuell spredning. Bøtter finnes i sammenleggbare formater og er derfor enkle å ta med seg på tur. Jeg pleier også å helle en sirkel med vann rundt bålet for ekstra sikkerhet. Når du er ferdig med å brenne, må du også huske å slukke bålet ordentlig med rikelig med vann.

– Ellers tror jeg de klassiske fallgruvene er fuktig ved, for lite ved eller en konstruksjon som ikke slipper inn nok oksygen. Tenk på branntrekanten - oksygen, varme og materiale. Hvis noen av disse mangler, er det vanskelig å få til et vellykket bål.

Gjør du det samme hvis du er ute på fjellet som hvis du finner et bålsted på en gapahuk?

– I fjellet synes jeg generelt at det er litt vanskeligere å gjøre opp ild. Det er som regel ikke så mye materiale som brenner godt å plukke opp fra bakken, og man er som regel ikke så glad i å bære den ekstra vekten som følger med å slepe med seg egen ved på fjellturen. Det er også ofte ganske mye vind. Om vinteren er det litt enklere, da kan du laste veden i pulken, som du også kan bruke som vindskjerm, eller du kan bygge en liten vindskjerm av snø for å få litt ly. Ikke glem spaden! Om sommeren er det som regel litt mer improvisasjon som gjelder.

Godt å være nær tregrensen

– Et tips er å slå leir nær tregrensen, det gjør det lettere å finne ved til bålet. Se under busker og trær for å finne tørre kvister som brenner godt. Ellers følger jeg samme rutine som om jeg skulle brenne et annet sted - pakk et bålsett, sjekk bålbestemmelsene, finn et egnet sted, sørg for at det er trygt og slukk bålet på riktig måte. Mitt beste tips er imidlertid å ikke dra til fjells uten en reserveplan - ta alltid med et stormkjøkken! Hvis været er for dårlig eller du ikke finner ved til bålet, vil du ikke sitte igjen kald og sulten fordi du stolte på bålet. Hvis jeg lager bål i fjellet, ser jeg det alltid som en bonus, for det er en trygghet å vite at kokeapparatet er trygt i ryggsekken hvis du ikke har bållykken med deg.