Kajakkpadling med telt
Vil du ta spranget fra dagsturer til en litt lengre tur med kajakk og telt? Her er ti tips til hvordan du gjør deg klar for kajakkpadling i skjærgård og på innsjøer.
1. Velg et egnet område
Norge har mange flotte forhold for kajakkpadling med telt. Skjærgårder med klipper som er skåret ut av innlandsisen og som det er lett å gå i land på. Et godt eksempel på hvor du kan oppleve nydelig natur i kajakk, etterfulgt av en naturrik atmosfære i telt er langs Helgelandskysten. Tar du padleårene fatt her, vil du med stor sannsynlighet oppleve dyreliv både på land og i det krystallklare vannet. Eller hva med å utforske en av Norges største innsjøer - Mjøsa, langs vannoverflaten?
Allemannsretten har sine sjenerøse regler for telting i naturen, men det finnes selvsagt områder som er bedre enn andre. Helst et mylder av holmer å slynge seg mellom, og ikke åpne bukter med store farleder. Spør rundt, les guidebøker, søk på nettet.
2. Å leie har flere fordeler
Et tips: Lei en kajakk i begynnelsen. Som regel kan du også leie eller låne nødvendige sjøkart og sikkerhetsutstyr, fylle vann, få hjelp til å justere sete og fotstøtte osv. Utleiesentrene ligger som regel strategisk plassert i nærheten av gode padlevann, og de som jobber der, kan som regel anbefale gode ruter og campingplasser i sitt område. Og du har noen som vet når du skal dra og når du er ventet tilbake. En ting som imidlertid kan endre seg, er kajakkene. Ha en dialog på forhånd, og prøv å bestille en kajakk som passer deg.
3. Øv deg på kameratredning
Havkajakker er ganske stabile selv i meterhøye bølger. Men det er ikke helt risikofritt. Husk at værmeldingene sjelden er pålitelige, og at sjøforholdene kan endre seg raskt. Når du skal ut for første gang, bør du padle sammen med andre, helst personer du kan lære av. Du bør vite hva du skal gjøre hvis uhellet er ute og noen i følget ditt kantrer. Grunnleggende kompisredning er ganske enkelt, men du må øve på det på forhånd til du har fått taket på det. Midt i bølgene er det mye vanskeligere å komme seg opp i kajakken.
4. Sikkerhetsutstyr
Redningsvesten med fløyte bør være lett å bevege seg iimens man sitter i kajakken. Kalesjen - det vanntette "skjørtet" som beskytter cockpiten mot vann - bør være tilpasset størrelsen på cockpiten og ikke være for løs eller for stram. Oppbevar slepeline, flottør, reservepadleåre og pumpe på et sted der du lett kan komme til dem i en nødsituasjon. Det er også lurt å ha en sikkerhetsline festet til padleåren. Sikkerhetsutstyr inkluderer også mobiltelefonen din. Ha den i en vanntett pose festet til redningsvesten, slik at den ikke blir borte hvis du havner i vannet.
5. Grunnleggende navigasjon
Det finnes gode GPS-navigatorer for padling og apper for smarttelefoner. Men stol aldri helt på elektroniske løsninger. Kart og/eller sjøkart gir mye bedre oversikt enn en liten skjerm. Lær deg å navigere med kompass og hvordan du tolker informasjonen. Planlegg ruten på forhånd, men vær åpen for å improvisere ut fra vær, vind og energi. I godt vær og svak vind er det som regel nok med et kart, men et kompass er også bra å ha med seg - og kunnskap om hvordan man bruker det.
6. Velg riktig telt
Siden du ofte slår opp teltet på en klippe, er selvbærende kuppeltelt best i skjærgården. Dette er telt som holdes oppe av stolpene, uten hjelp av teltlinene. Du kan likevel feste tauene til steiner som du legger i en ring rundt teltet for ekstra stabilitet. Men husk å fjerne steinene for å holde naturen så uberørt som mulig.
7. Ikke etterlat spor
Allemannsretten er til for at alle skal kunne nyte naturen. Brenn på en trygg måte. Brenn aldri på steiner, og ta med deg alt søppel, inkludert brukt dopapir. Ta med en liten spade slik at du kan grave ned bæsjen din under bakken, og/eller ta med bæsjeposer hvis du skal til øyer uten kystlinje og må tisse og bæsje ute i naturen. Når du forlater leirplassen, skal det ikke være noen spor etter deg. Sjekk alltid dyrelivsreglene, slik at du for eksempel ikke padler inn i fuglereservater.
8. Mat og drikke
Ta med 4-6 liter vann per person per dag. Lag en matliste, inkludert hva dere skal spise dag for dag når dere lager mat ute. (Evaluer i etterkant, og spar.) Selv om pakkene kjøles ned nedenfra av havet, blir de ganske varme på en solfylt sommerdag. Unngå råvarer som blir dårlige av varme. Et tips er å fryse ned drikkevann og noen matvarer på forhånd, slik at de kan fungere som kuldepakker en stund. Ha et system for pakking av mat, slik at for eksempel snacks du vil ha i løpet av dagen, er lett tilgjengelig.
9. Planlegg pakkingen
Kajakken er en pakkhest på vannet, med plass både foran og bak. Men det er likevel viktig å planlegge og prioritere riktig, og unngå klumpete klær og utstyr. Alt som ikke må bli vått bør oppbevares i vanntette poser. Lag en pakkeliste, det finnes mange forslag på nettet (samme her - evaluer listen i etterkant og spar den til neste kajakktur). Noen ting som bør være med, i tillegg til åpenbare ting som liggeunderlag og sovepose: powerbank, solkrem, solbriller, hodelykt, reparasjonsartikler, drikkeflaske og en svamp til å tørke av cockpiten med.
10. Pakk riktig i kajakken
Plasser tunge ting nær cockpiten og bunnen av kajakken. Dette vil gjøre den mer stabil. Pakkerommene er smale i endene, så hvis du kiler ting inn der, kan det være lurt å bruke tau for å trekke dem ut igjen. Ikke ha noe løst i cockpiten som kan komme på avveie hvis du velter. På toppen av kajakken bør du bare ha kart, kompass og sikkerhetsutstyr som flottør og pumpe. Vannflasken får som regel plass i nettet foran cockpiten - fest den med et tau. Ha skallet, kaffen, energipakken og solkremen lett tilgjengelig i det fremre rommet, med mindre det finnes en liten "kaffeluke" som du kan nå fra cockpiten. Nå er du klar for avreise - lykke til!
Tekst: Gabriel Arthur