HovedinnholdUtvidet åpent kjøp til 20. januar 2025* »

Tips til telttur – hva er bra å tenke på?

Ferie, fjelltur eller skogstur? Med et bra telt kan du bevege deg fritt og enkelt, samt slå opp leirplass i naturen. Vi på Naturkompaniet hjelper deg med å finne riktig teltmodell for dine aktiviteter. Tenk på allemannsretten når du er ute på tur her i landet. Den går ut på frihet under ansvar, derfor finnes det noen regler for telting. Følg våre tips og råd, så kan du se fram til mange herlige netter i teltet!

Hvorfor telte?

Vi begynner med det grunnleggende; Hva er fordelene med å telte? På fjellturer velger mange å bo i DNT's betjente og ubetjente hytter, som ligger med dagsetappers avstand. Men mange turgåere tar også med seg telt, til tross for at tursekken da også blir tyngre. Under høysesongene er det ofte trangt i mange hytter og da kan det være godt å krype inn i ditt eget telt. Du har også friheten til å ta noen avstikkere mens du går, hvor du kan finne nye favorittplasser å slå leir på.

På turer i lavlandet, altså utenfor fjellheimen, finnes det ofte gapahuker å overnatte i langs stiene, men disse rommer ikke så mange personer og kan fort bli fulle. Teltet garanterer at du får tak over hodet og gir på den måten større frihet. Med et telt får du også beskyttelse mot myggen.

Kajakker og kanoer er perfekte bærehjelpere, for her spiller teltets vekt ingen rolle. Når du padler i skjærgården eller på innsjøer og elver rundt omkring i Norge, kan du spane etter gode teltplasser. Andre aktiviteter og miljøer hvor teltet passer bra, er for eksempel ved klatreklippen, på fine naturcampingplasser rundt om i landet, på sykkelferien langs landeveier og, for den proffe, på vinterturen på fjellet.

Kort sagt: Om du vil bevege deg friere i naturen og er forberedt på å bære litt ekstra vekt, så er telt en god løsning. Teltet garanterer at du alltid har tak over hodet.

Hvor får man lov til å telte?

Å telte på solid underlag over ett til et par døgn inngår i allemannsretten. Du kan altså ikke slå opp teltet og ha det som en leirplass i en uke, uten tillatelse fra grunneier. Større grupper med flere telt trenger tillatelse fra grunneier for å telte. Unngå beitemark, jorder, og å slå opp teltet nær boliger (det skal være minimum 150 meter avstand til nærmeste bebodde hus eller hytte).

Allemannsretten gjelder også i verneområder, men noen ganger, særlig i nasjonalparker, er adgangen til å telte begrenset. Sett deg derfor inn i lokale bestemmelser når du skal ut på tur.

Finn gode teltplasser

  • Flat og tørr bakke er selvfølgelig det beste.
  • Trær som gir morgenskygge kan være godt på varme dager.
  • Om det er risiko for regn i løpet av en natt, unngå en plass hvor vann samler seg.
  • Le er bra om det blåser.
  • Vann og/eller en bålplass i nærheten er to store plusstegn.

Når du har funnet en lovende plass, test underlaget ved å legge ut et liggeunderlag. Er det ujevnheter på bakken som du kan unngå ved å plassere teltet på et annet vis? Ta bort kongler og døde kvister, unngå å knekke grener eller andre vekster.

Slå opp teltet

Det følger med instruksjoner når du kjøpet et telt hos Naturkompaniet. Likevel her er noen tommelfingerregler: Om det blåser, begynn med en kortside som peker mot vinden. Spente og velplasserte barduner holder teltduken igjen så den ikke flakser i vinden eller samler regnvann i kulper på teltduken. Er det risiko for mygg, sørg for at teltet er stengt når det slås opp.

Sov bedre på natta

God ventilasjon, deilig liggeunderlag og en riktig temperert sovepose utgjør grunnlaget for bedre søvn i telt. Tørre ytterplagg som du ønsker å få varme i til du våkner, legger du lengst ned i soveposen. Selv om naturen er herlig, så er det mange som telter som verdsetter øyemaske og ørepropper. Med en lommelykt eller hodelykt med rødt lys unngår du å vekke dine teltkamerater, og du bevarer ditt nattesyn. Er det trangt i teltet så kan det være godt å ligge andføttes.

Vær forberedt på at du kanskje ikke sover like godt i teltet som hjemme i sengen. Du kommer nok uansett til å synes det er herlig å krype ut av teltet på morgenkvisten. Kanskje du starter dagen med en kopp kaffe eller noe annet godt, midt i naturen.

Etterlat teltplassen i best mulig stand

Før du går fra teltplassen bør du se til at den er i like god stand som den var, da du kom, eller bedre om mulig. Plukk med søpla, mange naturelskere tar til og med andres søppel med seg. Legg tilbake steiner om du har lagd bål. Gå over en siste runde på teltplassen før du reiser, for å unngå å glemme ting og for å kontrollere at naturen er ren.