Høsttur – våre 10 beste tips
1. Favorittsesongen
Høsten er den perfekte tiden for fotturer langs noen av Norges mange skogsstier. Myggene er (håpentligvis) borte, temperaturen kan fremdeles være veldig behagelig og lyset og fargene gjør opplevelsen til noe helt spesielt. Så legg ikke vekk turutstyret bare fordi sommeren er over, men finn heller nye favorittstier.
2. Enklere eventyr
En fottur krever ikke like nøye planlegging som et fjell eventyr. Det er ofte lett å komme til turstien, og muligheten til å selv planlegge stier eller finne en passende runde er store. Det er ofte mulig å komme seg til og fra forskjellige deler av stien med kollektivtrafikk. Inspirasjon og tips til stien akkurat du ønsker å gå finnes det mye om både på nettet, i guidebøker ellers hos lokale foreninger. Ha ryggsekk og utstyr lett tilgjengelig, så det blir enklere å legge i vei på spontane eventyr.
3. Høsttur med barn
Vandring i nærområdet er en perfekt start når du vil ta med barna ut for første gang. Det trenger ikke å være komplisert å gå på tur med barn. Det er nemlig enkelt å tilpasse turen slik at den passer selv de minste. Husk å ta noen pauser og ta med mat og snacks for å holde styr på energinivået.
Et annet godt tips er å lage leker underveis, stopp og se på spennende ting, eller lek gjemsel. En fottur handler ikke om å gå så langt som mulig . La barnas interesser spille inn og finn på morsomme ting på veien. Og trenger dere å avslutte eventyret tidligere en planlagt, da er det bare å snu og reise hjem.
4. Vandre sammen
På sosiale medier som Facebook er det mange sider og grupper for den som leter etter nye turkamerater. Fotturen er en enkel måte å komme seg ut og bli kjent med hverandre på, utveksle erfaringer og utstyrstips.
5. Sove godt
Du kan sove i telt, på hytta, i hengekøye eller under åpen himmel. Ved oppmerkede stier er det ofte leirplasser som egner seg godt til å overnatte. Husk at været kan skifte, så ha med en tarp eller annen beskyttelse som back up. Med godt liggeunderlag og varm sovepose er en natt under stjerneklar himmel et eventyr.
6. Innsjø
I motsetning til fjellet, der tilgjengelig av ferskt vann vanligvis er god, krever fottur litt mer planlegging når det gjelder væske. Undersøk alltid på forhånd hvordan tilgangen på vann er der du skal ferdes. Du kan regne med å ta med deg litt mer vann enn på en fjelltur. For å være på den sikre siden kan et filter for vannrensing være en god investering, da kan du sikkert bruke vann fra innsjøer og vassdrag.
7. Lette sko
Vandring i skogen er vanligvis ikke like krevende som på fjellet. Å velge lettere støvler eller tursko kan derfor være en god ide. Uansett hvilken type sko du foretrekker, er det smart å tenke vanntett. Kalde og våte føtter kan ødelegge selv den beste fotturen.
8. Lys i mørket
En hodelykt har alltid plass i pakkingen, spesielt i de mørke årstidene når skumringen faller på. Anvendelig både på stien og i leiren når mat skal lages og ting finnes. Ikke glem å sjekke batteriene før avgang.
9. Sikkerhet rundt bruk av ild
Leirbålet er et av friluftslivets store høydepunkter og er spesielt godt egnet til å holde mørket og kulden borte. Om høsten og vinteren er brannrisikoen vanligvis ikke så stor, men vær alltid nøye med sikkerheten og hold styr på reglene som gjelder i området du befinner deg i. Husk å ta med tørr ved, eventuelt noe tyr flis for oppfyring.
10. Ikke vær redd!
For mange er det uvant å sove ute første gangen. Mørke, ukjente lyder og en ny situasjon kan lett sette i gang fantasien, men for den som overgår frykten sin venter fantastiske opplevelser, enten du går alene, med hund eller i gruppe. Ikke gå glipp av mulighet til å forlenge tursesongen.