Kungsleden
Sommeren 2018 gikk Anna Schneider, innkjøper i Naturkompaniet, og hennes venn Otto hele den 45 mil lange Kongsleden. De gikk fra Abisko i nord til Hemavan i sør.
- Vi gikk i det tempoet vi ville, tok pauser når vi trengte det og spiste når vi var sultne. Det var utrolig deilig å gjøre det man har lyst til, lytte til kroppens behov og ta dagen som den kommer.
Hvordan organiserte dere turen langs Kungsleden?
Vi hadde fire uker på oss før ferien var over, men det var aldri noe stress - det tok oss tre uker. De første dagene gikk vi ca. 10-15 km per dag, og på slutten gikk vi rundt 30 km per dag. Vi gikk også “omveier” forbi og opp på Kebnekaise, og vi hadde ingen hviledager. Vi hadde organisert alle etappene i 4 seksjoner:
- Etappe 1: Abisko til Kebnekaise, hvor vi skulle møte Ottos søsken og gå opp Keb sammen.
- Etappe 2: Kebnekaise til Kvikkjokk. Til Kvikkjokk var det omtrent halvveis.
- Rute 3: Kvikkjokk til Ammarnäs, denne ruten har i utgangspunktet ingen fjellhytter.
- Rute 4: Ammarnäs til Hemavan.
Golden edge med frokostbuffé og dusj
I begynnelsen slo vi leir i nærheten av fjellhytter fordi det føltes trygt, men ganske raskt valgte vi å slå leir på et fint sted på slutten av dagen uansett hvor på stien vi befant oss. Når vi passerte større fjellstasjoner (Kebnekaise, Saltoloukta, Kvikkjokk, Ammarnäs), slo vi leir i nærheten for å kunne spise frokostbuffé neste dag (og for å unne oss en skikkelig dusj).
Hvordan fungerer mat og transport langs Kungsleden?
Den første delen mellom Abisko og Kebnekaise er veldig trafikkert, og fjellhyttene ligger ganske nærme, slik det var i begynnelsen av turen vår hadde vi alt vi trengte i sekken. Mellom Kebnekaise og Kvikkjokk var det også mange fjellstuer hvor man kunne kjøpe mat, bensin og litt utstyr. Vi samlet alt søppelet i sekker som vi hadde med oss og sorterte så mye som mulig på steder der man kunne kjøre bil.
Bære med seg mat eller sende matpakker
På rute 3 (Kvikkjokk - Ammarnäs) var det ingen fjellhytter. Vi passerte imidlertid noen små bygder hvor det var kiosk og mindre butikker. Det var imidlertid lengre avstand mellom disse, og på det meste tror jeg vi gikk 3 dager uten å passere noen form for større bebyggelse. Noen kjøper all maten underveis, mens andre sender etter pakker som skal hentes. Vi visste at vi måtte organisere mer mat halvveis, og var så heldige å komme over en kar som hadde planlagt å gå hele Kungsleden. På grunn av ulike omstendigheter valgte han å hoppe av i Kvikkjokk. Han hadde allerede sendt en stor pakke med mat dit, og vi måtte kjøpe mye av ham.
Roing over innsjøer
Det er noen innsjøer man passerer som krever litt logistikk. Noen ror man over, og er man heldig ligger det to båter på den siden man kommer til, og man trenger bare å ro én gang. Ved noen større innsjøer kjøpte vi båtturer av lokalbefolkningen, det var superluksuriøst og veldig morsomt å høre på historier om hvordan hverdagen deres langs Kungsleden ser ut.
Hva var de beste produktene du hadde med deg i sekken?
Komfortable klær å ta på seg etter endt turdag, sportstape (jeg brukte den til å reparere både tøflene og hånden), et multiverktøy og godteri!
Hvordan planlegger du pakkingen din hvis du skal gå hele Kungsleden?
Siden været i fjellet kan variere veldig, visste vi at vi måtte ha klær og utstyr for både sommervarme og skikkelig kalde temperaturer. Vi hadde med oss alt fra shorts til dunjakke i sekken.
Det vanskeligste var å planlegge maten
Den vanskeligste delen var å planlegge og pakke alt vi skulle spise. Vi visste at det var mulig å proviantere underveis, men det er ofte ganske dyrt. Derfor valgte vi å ha med oss mye mat i begynnelsen. Så er det selvfølgelig bra å ha et førstehjelpsskrin, det kom godt med under turen. Og et fjellkart og kompass selvfølgelig! Ikke at det er spesielt vanskelig å navigere, men godt å ha om noe skulle skje og gøy å studere og lese om alle etappene.
Annas oppakning på tur på Kungsleden
- Støvler: Jeg hadde en ganske klassisk turstøvel med medium skaft, som Hanwags Tatra turstøvel. Det var fint med stabiliteten, både fordi jeg bar tung bagasje og fordi det var steinete partier og litt mer uryddig sti.
- Liggeunderlag: Et selvoppblåsbart liggeunderlag med r-verdi 4.
- Sovepose: Jeg hadde en sovepose fra Marmot med en komforttemperatur på noen plussgrader. Hadde jeg gjort turen om igjen, ville jeg valgt en varmere sovepose med en komforttemperatur rundt 0 eller noen få minusgrader.
- Telt: Vi hadde et Anjan 2 GT fra Hilleberg.
- Gass: Vi startet med 2 stk. 450 g og 1 stk. 230 g gasslanger fra Primus.
- Turryggsekk: Jeg hadde en 65 liters tursekk fra Osprey som jeg var, og fortsatt er, superfornøyd med. Alt fikk plass, selv om det krevde litt tetris i begynnelsen da den var fullpakket med all maten. Sekken veide ca. 23 kg ved start, og i Hemavan var den nede i 14 kg, så 9 kg var mat og godteri.
Hva er dine beste tips for å gå hele Kongeleden?
Les deg opp på de ulike rutene, ha god tid så du slipper å stresse, ta en ekstra dag for topptur eller en avstikker til et fint sted hvis du vil, og spis mye snacks underveis!
Annas favoritter langs Kongeleden
Noen øyeblikk, steder og strekninger fester seg ofte litt ekstra lenge i minnet og hjertet etter et eventyr. Her er Annas to favorittstrekninger:
Abisko - Kebnekaise (Nikkaloukta)
Vi svingte av fra Kungsleden til Kebnekaise og gikk deretter tilbake ut på Kungsleden igjen. Dette er en godt besøkt strekning som var fin helt i begynnelsen av turen. Tett mellom hytter og kjølig natur - høye fjell og en mektig dal like sør for Tjäktapasset. Det var snaufjell nesten hele veien. Området rundt Kebnekaise er også utrolig mektig og det var en flott atmosfære med masse folk og liv og røre. Det var kjærkomment etter å ha vært “alene” på fjellet i noen dager.
Ammarnäs - Hemavan
En rute med mye variasjon. Den starter nede i bygda Ammarnäs, så kommer du raskt opp på fjellet. Det er veldig koselig rundt Tärnasjö-hyttene, rundt innsjøen og ved broene over innsjøen. Dalen mellom den nordlige og sørlige Sytertoppen er veldig fin og storslått, vi «omdøpte» den til Drømmedalen. Det er høye fjell ved Hemavan, som du kan se på avstand under hele turen og mektige når du kommer nærmere.
Hvilke forberedelser trengs for å gå hele Kungsleden?
Vi skaffet utstyr, kjøpte og studerte kart over Kungsleden, leste oss opp på alle etappene og planla mye rundt maten. Fysisk forberedte vi oss ikke så mye, vi hadde begge trent ganske mye i forkant. Vi gikk i støvlene og testet utstyret hjemme for å forsikre oss om at alle tingene var hele og at vi hadde kunnskap om hvordan de fungerte.
Hva var de vanskeligste utfordringene da du gikk Kungsleden?
Jeg syntes egentlig ikke noe var vanskelig. Selvfølgelig var det vanskelig til tider når det var svett eller man hadde lite energi. Men vi hadde et utrolig godt humør hele veien. Jeg klarte å skade hånden min etter en uke, etterfulgt av noen dager da jeg trengte litt ekstra hjelp med å knyte støvler og lignende. Jeg var også litt bekymret for hvor ille det var, men selv det kom vi oss gjennom med mye latter.
Hvordan var været under vandringen langs Kungsleden?
Vi startet turen vår 2.juli 2018, og jeg tror mange husker hvordan det var den sommeren. Det var vanvittig varmt! Det regnet på oss totalt 2 ganger i løpet av 21 dager, og dunjakken ble bare brukt noen få ganger. De fleste dagene gikk vi i shorts og t-skjorte. Det var aldri noe problem å finne vann, men vi merket at det var tørt i åkrene noen steder og møtte noen som foretrakk å vandre sent på kvelden og natten for å unngå varmen. De siste tre dagene ble vi informert om at det var bålforbud selv i fjellkjeden. Vi var heldige som befant oss på strekningen mellom Ammarnäs og Hemavan, der det finnes fjellhytter, slik at vi kunne lage mat innendørs.
Hvordan kom dere dere til starten av Kungsleden og fra målområdet til Kungsleden?
Vi reiste med nattog fra Stockholm til Abisko, og da vi var ferdige med vandringen og ankom Hemavan, hoppet vi på en buss til Umeå. Deretter tok vi toget hjem til Stockholm.
Flere favorittsteder på Kungsleden
Jonas Gunnmo jobber som innkjøper i Naturkompaniet. Her er hans favorittsteder langs tre delstrekninger på Kungsleden:
Hemavan - Ammarnäs
Ammarnäs - Servestugan: En vakker tur opp gjennom skogen forbi fossefall med regnskogsfølelse om sommeren. Vel oppe ved Servestugan er det en fantastisk badstue og gode blåbærbakker.
Saltoluokta - Kvikkjokk
Fra Aktse kan du gå opp Skierfe og se inn i Rapadalen, en storslått utsikt over det beste den svenske fjellheimen har å by på. At stupet ser ut som noe fra Løvenes Konge, pirrer fantasien ytterligere.
Nikkaloukta - Saltoluokta
Sett deg på bredden og se på vandrerne som ror over innsjøen, eller kast ut snøret og håp på røye. Teusajaure ligger rett før det virkelige høyfjellsterrenget begynner hvis du kommer sørfra.
Dagsturer på Kungsleden
Emma Treffenberg jobber som tekstforfatter i Naturkompaniet. Her er hennes tips til dagsturer som er litt enklere å gå, og som passer for eksempelbedre til barnefamilier.
Kungsleden Abisko turiststasjon
For de som føler at en flerdagstur med overnatting i telt eller hytte er et for stort skritt å ta, finnes det likevel gode muligheter til å oppleve et storslått fjellmiljø på en mer komfortabel måte. Kungsleden starter ved Abisko turiststasjon, der du både kan slå leir og parkere campingvognen din. Det er også mulig å overnatte i hytte, på vandrerhjemmet eller på hotellet. Her er det restaurant, dusjer, toaletter og muligheter for å lage sin egen mat. Det finnes også en lounge og en liten butikk.
Nattog til Kungsleden
Du kommer deg enkelt til turiststasjonen med nattoget, og det er ikke mange meterne å gå før du er fremme. Ved å starte fra turiststasjonen kan du la mye av pakkingen ligge hjemme og tilpasse dagens eventyr etter energi, lyst og vær. Gå en del av Kungsleden, slå leir for en natt og gå tilbake. Eller velg å gå dagsturer på Kungsleden eller de fine stiene rundt turiststasjonen. Dypp føttene i det iskalde vannet i Torneträsk, eller ta taubanen opp til Noulja for en storslått utsikt. Denne måten å vandre på passer for nybegynnere som vil teste utstyret sitt, eller for dem som er på tur med barna sine for første gang. Den passer også for dem som synes det er vanskelig å gå lange distanser, bære tung sekk eller sove i telt.
Fakta om Kungsleden
Den 45 mil lange Kungsleden er en av Sveriges og kanskje verdens mest populære turstier. Den strekker seg fra Abisko til Hemavan og deles vanligvis inn i fem delstrekninger:
- Abisko - Nikkaluokta - Nikkaluokta
- Nikkaluokta - Saltoluokta
- Saltoluokta - Kvikkjokk
- Kvikkjokk - Ammarnäs - Ammarnäs
- Ammarnäs - Hemavan
Rutene kan selvfølgelig også gås fra sør til nord. Den svenske turistforeningen, STF, har 16 fjellstuer langs Kungsleden med mellom 10 og 20 kilometers mellomrom. STF har ingen hytter mellom Kvikkjokk og Ammarnäs.
Kilde: Svenska Turistföreningen