Hovedinnhold

Vintercamping med Hilleberg

Vintersolen skinner over Vålådalen fjellstasjon en ettermiddag i mars 2019. En buss stopper på parkeringsplassen, og ut kommer vi, 27 selgere fra friluftsbutikker rundt om i Europa. Alle er fulle av forventning til Hillbergs årlige Hilleberg Outdoor Academy-trening. Det knirker i føttene, og lungene er fylt med frisk luft fra Jämtland. Noen av oss har campet om vinteren før, mens for andre blir det første gang. Pulkene og ryggsekkene er pakket med varme klær, mat for fem dager og et knippe Hilleberg-telt som vi skal prøve ut i løpet av turen.

Fem selgere fra Naturkompaniet har fått muligheten til å bli med: Tina og Mange fra butikken i Örnsköldsvik, Sam fra Göteborg, Adrian fra Kristianstad og jeg fra Stockholm. Når trugene er på og pakkingen er i orden, er det tid for å vandre i Vålådalen naturreservat. Solen fortsetter å skinne, og temperaturen nærmer seg -20 °C.

Teltoppsetting i snøvær

Etter noen timer velger vi leirplass for kvelden. Vi lærer hvordan vi setter opp teltet i uvær, og deretter bruker vi det vi har lært i praksis. Vi begynner med å stampe ned et flatt underlag der teltet skal settes opp, slik at snøen ikke endrer form i løpet av natten. Når teltet er plukket opp, fester vi en stormline til en ryggsekk eller lignende, noe som er viktig for å unngå at teltet flyr av gårde, det samme gjelder teltposer og andre løse deler som vi legger i lommene eller på et annet trygt sted.

Deretter fester vi den ene siden til bakken med snøpinner. Vi lærer at den mest effektive måten å begrave snøpinnene på, er å ta utgangspunkt i en T i snøen. Sett snøstokken ned på tvers og grav et lite spor foran, slik at snøen ikke sliter for mye på stormlinen. Noen ganger kan snøen føles løs, men som regel legger den seg etter en stund, noe som betyr at snøstangene sitter godt fast. Teltstengene tres inn i kanalene sine, og så strekker vi teltet ut til den andre siden og fester det med snøstangene.

Til slutt graves alle stormlinene ned med snøstokker og strammes godt til. Det krever mye graving, og det er fint når det er kaldt, for da må vi bevege oss hele tiden for å holde varmen. Det er også mye mer komfortabelt når vi graver et hull i apsis slik at det er plass til å stå eller huke seg ned.

Vi tester ulike teltmodeller

Vi får prøve fire ulike telt, ett per natt: Kaitum 3 GT, Keron 3, Nallo 2 og Saivo. Hvert telt har sine fordeler og ulemper, avhengig av hvilket eventyr som venter. De fleste av oss er enige om at Keron 3 er det mest komfortable teltet for vinterturer.

– Keron 3 var romslig, og de to inngangene og vestibulene var gode. Det tålte vinden uten at det var merkbart i teltet. Det var godt ventilert og veldig komfortabelt, sier Adrian. Sam er enig.

– Jeg liker Keron og Kaitum på grunn av romsligheten i innerteltene, og lengden på teltene er bra for høye mennesker. Kaitum er lettere enn Keron og er derfor et godt alternativ.

Vi får drikke kaffe i en vindsekk og bruke et yttertelt som lunsjhytte ved å ta av innerteltet og grave en stor grop slik at alle får plass inni. I tillegg til muligheten til å prøve ulike produkter fra Hilleberg og lære å bruke dem, skapes det også et hyggelig fellesskap. Hver kveld setter vi opp Altai-gruppeteltet der vi lager mat og snakker om dagens leksjoner sammen. Der dannes det raskt nye vennskap uten forstyrrelser fra omverdenen. Samværet føles så viktig når sivilisasjonen er langt borte. - Det morsomste var fellesskapet. At vi ble som en familie, sier Tina.

Tekst og foto: Malin Sjökvist