Hovedinnhold

Et grønnere valg - forklaringer

Bluesign
Målet med bluesign-merket er å redusere miljøpåvirkningen fra tekstilindustrien. Det står også for sikker produksjon og produksjon av syntetiske og naturlige fibre. Produkter hvor minst 90 % er produsert i sertifiserte fabrikker er merket med blåskilt.

Cradle-to-Cradle
Cradle-to-Cradle Certified™-produktstandarden fokuserer på sirkulæriteten til et produkt. Med standarden blir produktet evaluert i henhold til fem kategorier som inkluderer fornybar energi, kjemikalier og materialer, gjenbruk av materialer, vannbruk og sosiale bærekraftsaspekter. Produktet rangeres deretter basert på ytelsen og poengsumeres basert på fem nivåer (base, bronse, sølv og gull).

Fair Labor Association (FLA)
FLA er et initiativ som består av universiteter, frivillige organisasjoner og selskaper som evaluerer sosialarbeidspraksis og overvåker implementeringen i forsyningskjeder. FLAs Workplace Rebellion Code setter en standard for rettferdige arbeidsforhold i fabrikker og på gårder, og deres prinsipper for rettferdig arbeidspraksis i produksjon inneholder nøkkelpraksis slik at selskaper kan sikre trygge og bærekraftige forsyningskjeder. Alle FLA-standarder er basert på ILOs grunnleggende konvensjoner og internasjonalt anerkjente arbeidspraksis. Medlemsbedrifter forplikter seg til å følge disse prinsippene i sin virksomhet og leverandørkjeder.

Fair Wear Foundation (FWF)
Fair Wear Foundation er en ideell organisasjon som har som oppgave å forbedre arbeidsforholdene for arbeidere i tekstilindustrien.

FairTrade
FairTrade har som mål å forbedre handelsforholdene for bønder og arbeidere i lavinntektsland gjennom rettferdige priser og langsiktige handelspartnerskap. En FairTrade-sertifisering krever at produsenter, forhandlere og selskaper oppfyller sosiale, miljømessige og økonomiske standarder. Sertifiseringen er utført av sertifiseringsorganet FLOCERT og en rekke nasjonale FariTrade-organisasjoner. Paraplyorganisasjonen FLO e.V. utvikler kriteriene for Fair Trade, og ut fra disse tildeles merket.

Forest Stewardship Council (FSC)
FSC er en global ideell organisasjon som sørger for at bedrifter som bruker trevirke fra en FSC-sertifisert skog, lever opp til sine standarder gjennom hele forsyningskjeden. FSC har tre forskjellige merker: FSC 100 % (kun fra FSC-sertifisert skog), FSC Recycled (alt kommer fra resirkulert materiale), og FSC Mix (produktet kommer fra FSC-sertifisert skog eller resirkulert materiale).

Global Organic Textile Standard (GOTS)
Global Organic Textile Standard (GOTS) fokuserer på sporbarhet av sertifiserte organiske fibre (for det meste bomull, men også sertifisert ull og silke). Det er en av verdens mest pålitelige og helhetlige bærekraftssertifiseringer. Det inkluderer prosessering, produksjon, pakking, merking, handel og distribusjon av alle tekstiler som inneholder minst 70 % sertifiserte organiske naturlige fibre. Tekstilen skal oppfylle spesielle miljøkriterier (for eksempel vedrørende giftige stoffer, avløpsvann etc.) og sosiale kriterier i henhold til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Global Recycled Standard (GRS)
Global Recycled Standard (GRS) ble opprettet for å møte kravet om verifisering av prosentandelen av resirkulerte materialer eller komponenter i et produkt. Gjennom GRS-sertifiseringssystemet kan påstander om resirkulerte materialer i et produkt verifiseres og underbygges gjennom bevis og dokumentasjon.

Leather Working Group (LWG)
Leather Working Group (LWG) ble dannet i 2005 av interessenter fra industri, handel, frivillige organisasjoner og forskningsinstitutter. I dag består organisasjonen av cirka 2000 interessenter i over 60 land, noe som trolig gjør den til en av de mest innflytelsesrike og viktige kontrollorganene for bærekraftig og transparent skinnproduksjon. Organisasjonen utvikler sosiale og miljømessige standarder i produksjonen, og tilbyr et sertifiseringsprogram for skinnprodusenter slik at deres arbeidsmetoder kan evalueres. Merking i kategoriene gull, sølv og bronse brukes i sertifiseringen.

Preferred Fiber and Material Matrix
Preferred Fiber and Material Matrix er et verktøy utviklet av Textile Exchange hvor materialer innenfor en bestemt materialkategori kan sammenlignes med hverandre basert på ulike indikatorer innen jord, klimapåvirkning og biologisk mangfold. Med utgangspunkt i disse defineres "preferred materials" ("foretrukne materialer") som har fordeler med tanke på bærekraft sammenlignet med konvensjonelle alternativer.

Responsible Down Standard (RDS)
Responsible Down Standard (RDS) er en uavhengig global standard som ble grunnlagt gjennom et samarbeid mellom dyrevernorganisasjoner og representanter fra industrien. Dunet er kun RDS-sertifisert dersom hele leverandørkjeden godkjennes av en tredjepartsrevisor som helhetlig sikrer dyrevelferd og at tvangsfôring eller levende plukking ikke forekommer.

Responsible Wool Standard (RWS)
The Responsible Wool Standard (RWS) er en frivillig standard som tar for seg velferden til sauer og deres beite. Målet med standarden er å gi næringen et verktøy for å rette oppmerksomheten mot bærekraftig arbeidspraksis blant bønder. I tillegg er målet å sikre at ullen kommer fra gårder som driver sin virksomhet på en progressiv måte når det gjelder arealforvaltning, hensyn til dyrevelferd, samt hensyn til dyrevelferdskriterier.

Terracare
Det tyske garveriet Heinen, som for eksempel forsyner støvelbedriften Hanwag med skinn, er en pioner innen produksjon av slitesterkt skinn av høy kvalitet til utendørsindustrien. Heinen er mest kjent for sitt Terracare-merke hvor alt skinn kommer fra Tyskland og er fullt sporbart via en app. Heinen bruker kun REACH-sertifiserte materialer, resirkulerer nesten alt avfall, har vannbehandlingsanlegg og bruker kun fornybar energi.

ZDHC
ZDHC består av en gruppe merker og forhandlere innen kles- og fottøyindustrien som jobber sammen for å eliminere spesielt farlige kjemikalier (chemicals of high concern) på lang sikt. ZDHC ble grunnlagt i 2011 som svar på Greenpeace De-Tox-kampanjen.